Kina u oktobru s deflacijom

0

Kina je u oktobru ponovo zabilježila godišnju deflaciju, objavio je danas kineski Zavod za statistiku. Godišnji pad cijena roba i usluga, mjereno indeksom potrošačkih cijena (CPI), iznosio je 0,2 posto. Mjesec dana ranije cijene se nisu mijenjale, ali su u avgustu zabilježile rast od 0,1 posto.

Kako prenosi njemačka novinska agencija “DPA”, ovo je drugo ovogodišnje sniženje potrošačkih cijena. U julu je zabilježen pad cijena od 0,3 posto.

Prema podacima statističara, najviše su pojeftinili alkohol, duvan i hrana, a posebno ističu pad cijena svinjskog mesa za 30,1 posto.

Indeks proizvođačkih cijena u oktobru je pao za 2,6 posto, što je, kažu kineski statističari, već trinaesti mjesec zaredom.

Kako javljaju strane agencije, današnji podaci pokazuju da je domaća potražnja i dalje usporena, iako su podaci o skoku kineskog uvoza početkom sedmica pobudili nadu u oporavak domaće potrošnje, prenosi SEEbiz.

Dugotrajna deflacija inače može imati veće negativne učinke na privredni rast u odnosu na rast cijena. Iako na prvi pogled od toga profitiraju potrošači, jer cijene robe i usluge, deflacija takođe predstavlja velik pritisak na dobit preduzeća, što donosi rizike u smislu rezanja plata i mogućih otpuštanja, navodi takođe DPA.