SAD više nisu lider u privlačenju investicija

0

Dok se svijet borio da zaustavi koronavirusnu krizu, direktna strana ulaganja u Sjedinjene Države opala su za 49% u 2020. godini, dok su ulaganja u Kinu porasla za 4%.

To je Kinu učinilo prvi put najvećim primateljem stranih priliva, navodi se u izvještaju koji je u nedjelju objavila Konferencija Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju.

Kina je u 2020. privukla 163 milijarde dolara novih investicija od stranih kompanija, dok su SAD pale na drugo mjesto sa 134 milijarde dolara, prenosi Forbes.

SAD i Kina imale su veoma različite reakcije na pandemiju, pri čemu je kineska vlada početkom 2020. godine uvela stroge mjere zaključavanja, dok je odgovor Sjedinjenih Država bio daleko manje centraliziran i daleko manje efikasan u suzbijanju širenja virusa.

To je potaknulo velike promjene u globalnoj ekonomiji – dok su se Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje borile da obuzdaju pandemiju, Kinezi su se vratili na posao, proizvodnja se ubrzala, i kao rezultat toga Kina je bila jedina velika ekonomija koja je izvijestila o ekonomskoj ekspanziji 2020. godine.

Globalni pad

Sveukupno, u izvještaju se navodi da su direktna strana ulaganja prošle godine pala na globalnom nivou usljed pandemije korona virusa za 42% i iznosila 859 milijardi dolara.

Ovo je za čak 30% ispod nivoa iz finansijske krize 2009. godine.

D. Hadžić