Kina pojačava finansijsku podršku malim firmama

0

Kineska vlada je saopštila danas da će pojačati finansijsku podršku za mala preduzeća koja su pogođena poskupljenjem sirovina, nestašicama struje i posljedicama najnovijeg talasa virusa korona.

Kineske vlasti su od početka prošle godine donijele niz mjera podrške malim preduzećima, koja su od vitalnog značaja za privredni rast i radna mjesta, ali koja su teže pogođena uticajem pandemije virusa korona od velikih kompanija.

– U posljednje vrijeme su porasli troškovi malih i srednjih preduzeća i intenzivirali su se problemi u njihovom poslovanju”, saopštila je vlada, ukazujući u tok kontekstu na rast cijena sirovina, slabiji nivo porudžbina, visoke logističke troškove i nestanke struje – prenosi Reuters.

Lokalne samouprave će obezbijediti sredstva za pomoć malim firmama koje se privremeno suočavaju sa poteškoćama, ali koje imaju dugoročni tržišni potencijal, obećavajuće projekte i konkurentnu tehnologiju, pri čemu će neke od njih dobiti poreske olakšice, navodi se u saopštenju.

Centralna banka Kine će poduprijeti kreditnu podršku za mala preduzeća, korišćenjem godišnje kvote sredstava za refinansiranje kredita, dodaje se dalje, prenosi Tanjug.

Vlada je u septembru najavila da će Kina povećati godišnju kvotu za refinansiranje kredita malih preduzeća za 300 milijardi juana (47 milijardi dolara).

U današnjem saopštenju vlade je posebno naglašaeno da će biti suzbijane sve nelegalne aktivnosti povezane sa stvaranjem vještačkih nestašica sklanjanjem robe u magacine i špekulisanjem cijenama.