Kina od EU uzela veliki posao u Srbiji

0

Većim dijelom Kina, ali i Rusija, preuzele su radove, kreditiranje, ali dijelom i dokumentaciju koju je pripremila Evropska unija (EU) na nekim od najvažnijih projekata u Srbiji, a riječ je o modernizaciji oko 400 kilometara željezničkih pruga koje decenijama propadaju, izvještava Radio Slobodna Evropa (RSE).

Pozivajući se na podatke o učešću EU u finansiranju modernizacije željeznica u Srbiji, koje je dobio od delegacije EU u Srbiji, RSE navodi da je EU kroz bespovratna sredstva bila uključena u brojne projekte na modernizaciji željezničkih pruga, za ključne i najduže dionice – ka granicama sa Mađarskom na sjeveru i sa Sjevernom Makedonijom na jugu.

U delegaciji EU za RSE su rekli da su i dalje spremni da “finansijski učestvuju na važnom infrastrukturnom projektu izgradnje pruge između Beograda i Niša”.

Tu napominju da su o tome razgovarali i sa zvaničnicima Srbije, koji međutim kao partnera na ovom projektu ističu Kinu.

U delegaciji EU kažu da je projekat pruge između Beograda i Niša, čija je ukupna dužina 240 kilometara, među ključnim inicijativama koje je su prepoznate kao dio Ekonomsko investicionog plana EU za Zapadni Balkan.

“EU vjeruje da može da ponudi najbolje moguće uslove za velike investicije poput ove. Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan, koji je predstavljen u Beogradu prije samo nekoliko dana (8. oktobra) odličan je okvir za našu buduću saradnju sa Srbijom na razvoju infrastrukture”, navodi se u pisanoj izjavi delegacije EU u Srbiji.

RSE, koji u opširnom tekstu pominje prugu Beograd-Budimpešta i druge projekte, navodi da mada se ističe da “različiti partneri doprinose ukupnom kvalitetu, u Srbiji se, u kontekstu modernizacije željeznica, u prvi plan ističu projekti sa Kinom i Rusijom, kod kojih se modernizacija pruga realizuje kroz kreditna zaduživanja”.