Kina lansirala najbržu internet mrežu na svijetu

0

Kina je počela razvijati ono što naziva najnaprednijom internetskom mrežom na svijetu, za koju obećava da će raditi nekoliko puta brže od trenutnih mreža.

Mreža – koja može putovati brzinom od oko 1,2 terabita (ili 1200 gigabita) svake sekunde – dovoljno je brza za prenos podataka iz 150 filmova u jednoj sekundi, prema kineskom proizvođaču tehnologije Huawei.

One predstavljaju teoretske brzine koje se neće uskoro pojaviti u domovima potrošača. Ali snažnija, brža internetska usluga ima široke implikacije za firme, brži prenos informacija, prednosti trgovanja dionicama i druge implikacije za nacionalnu sigurnost.

Na konferenciji za medije ove sedmice, Huawei i China Mobile službeno su pokrenuli državnu okosnicu sljedeće generacije, u partnerstvu s pekinškim Univerzitetom Tsinghua i Cernetom, obrazovnom i istraživačkom mrežom koju finansira kineska vlada.

Mrežna okosnica je mrežna infrastruktura koja premješta internetski promet na različite geografske lokacije i može podržati prenose podataka bez potrebe za tehnologijama kao što su 5G i električna vozila.

Nova mreža se proteže na 1.800 milja optičkih kablova između Pekinga i juga. Nije dato više detalje o planovima za širenje širom zemlje.

Testovi su počeli ovog ljeta, ali sama mreža kreće otprilike dvije godine prije nego što su stručnjaci predviđali.