Kina dovršila vlastitu verziju GPS-a

0

Kina je upravo završila postavljanje sopstvenog globalnog navigacionog sistema. Posljednji od BeiDou Navigation Satellite Systema poslat je u orbitu i postavljen na svoju lokaciju.

Već dugo vremena, BeiDou se predstavlja kao alternativa za Global Positioning System (GPS) koji je u vlasništvu američke Vlade i čini dio šireg kineskog pokušaja da globalno proširi svoj uticaj.

Kina je vlastiti sistem za pozicioniranje počela da planira krajem devedestih godina prošlog vijeka, a prva verzija BeiDoua bila je aktivna početkom ovog vijeka.

Trenutno je završena treća faza projekta, i generalno se smatra njegovim završetkom, jer prema planovima on neće biti unapređivan do 2035. godine.

BeiDou sada ima globalnu pokrivenost, a ni podrška kod korisničkih uređaja ne nedostaje. Oko 70 procenata kineskih pametnih telefona već podržava ovaj sistem, a sistem će koristiti još oko 100 kompanija.

Takođe, iz kineskog ministarstva transporta najavljeno je da će ovim sistemom biti pokrivena vozila koja prevoze opasan teret, putnički autobusi i generalno sva teretna vozila, prenosi PCpress.

Aktiviranje ovog sistema ima još jednu primjenu. On osigurava da Kina neće ostati bez globalnog navigacionog sistema u slučaju da dođe do eventualnog vojnog konflikta sa SAD-om.