Katić i Butković razgovarali o izgradnji saobraćajnica

0

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić sastala se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu s ministrom mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegom Butkovićem, saopćeno je iz Federalnog ministarstva.

Ministrica Katić i  ministar Butković razgovarali su o izgradnji mosta na rijeci Savi između Orašja i Županje. Istaknuto je da će se izgradnjom ovog mosta povezati autocesta A3 kroz Republiku Hrvatsku s autocestom Tuzla – Orašje.

Kako se navodi u saopćenju, tema susreta bile su i spojna točka između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Grude s autoputom kroz Dalmaciju gdje je usuglašeno intenziviranje radova, a što bi uveliko olakšalo putovanje stanovnicima Bosne i Hercegovine kao i onima koji su u tranzitu kroz našu zemlju.

Naglašena je i važnost integracije pograničnih područja koju Republika Hrvatska provodi prvenstveno u Općini Ravno, te u Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10.

Ministar Butković izrazio je spremnost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske da ponudi svoja znanja i iskustva stečena  kroz procese koje su uspješno proveli na polju digitalizacije, ali i velikih infrastrukturnih projekata, te u oblasti unutarnje i morske plovidbe.

– Vlada Federacije BiH će kroz aktivnosti Federalnog ministarstva prometa i komunikacija učiniti sve da Republika Hrvatska bude partner u ovim značajnim oblastima – rekla je tokom susreta ministrica Katić.

Ministrica Katić i ministar Butković dogovorili su u narednim mjesecima intenziviranje saradnje i mogućnost sastanka resornih poduzeća iz Republike Hrvatske i Federacije BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.