Kako su vlasnici jedne trgovine preuzeli vodeće bh. firme i ušli u top 10 bh. kompanija

0

Prošla godina bila je izuzetno uspješna za ovu poslovnu grupaciju iz Tešnja

Kompanija AS iz Tešnja ostvarila je prošle godine neto dobit od 38 miliona KM čime je ušla na listu top deset firmi u Federaciji BiH po zaradi u 2023. godini, piše BiznisInfo.ba.

Kompanija koja je poznata prvenstveno po proizvodnji hrane, iako posluje i u brojnim drugim oblastima, pozicionirala se na 7. mjesto u Federaciji BiH po ovom parametru.

Ujedno je postala najprofitabilnija tešanjska kompanija, što je samo po sebi rezultat vrijedan hvale ako se zna o kakvoj se konkurenciji radi.

Osim AS-a, iz Tešnja je na listi još i Madi koji je na 8. mjestu s dobiti od 37,2 miliona maraka. Kada je riječ o ukupnim prihodima, najveća tešanjska kompanija je Hifa-Oil sa prihodima od 761 milion KM u prošloj godini, po čemu je na 4. mjestu liste u Federaciji BiH.

Kako se odvijalo širenje

Inače, prvu trgovinu vlasnici AS grupe su otvorili daleke 1988, a kompanija AS je osnovana 1996, nakon čega počinju i s proizvodnjom. Veliki uspon započeli su 2007. godine kada su preuzeli kompaniju Kent u Visokom.

Drugi ključni momenat dešava se tri godine kasnije, kada AS preuzima visočki Vispak, što je bila jedna od najznačajnijih akvizicija u sektoru proizvodnje hrane u Bosni i Hercegovini.

AS Group 2013. preuzima vodu Oaza, a potom slijedi prelomna godina, 2014., kada tešanjska firma preuzima sarajevske gigante Klas i Sprind, kao i Mlin i pekare Ljubače i time postaju jedan od lidera u proizvodnji hrane na domaćem tržištu.

Druga ključna godina je 2017, kada je preuzet krajiški gigant Agrokomerc, nakon čega su oživljeni brojni pogoni ovog preuzeća, jednog od najpoznatijih na prostoru bivše Jugoslavije.

AS je preuzeo Svjetlostkomerc, vodeći bh. maloprodajni lanac knjižara. Preuzet je većinski udio u Zeničkoj industriji mlijeka (ZIM), te većinski udio u Solani, koja je također regionalni lider u svojoj branši.

Također, danas je AS sa 19 posto udjela drugi najveći dioničar Bosnalijeka, najveće domaće farmaceutske kompanije.

Vlasnici AS-a, porodica Hrvić, preko svoje kompanije “BH Master Capital” su drugi najveći dioničari Sarajevo-osiguranja sa oko 15 posto udjela. Oni su najveći privatni vlasnik ove osiguravajuće kuće jer najveći udio od oko 45 posto drži Federacija BiH.

Osim toga, AS grupacija posjeduje još nekoliko manjih kompanija.

Preuzimanje teksta dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i postavljanje linka ka originalnom tekstu na BiznisInfo.ba