Kako je nastao Red Bull: Od tajlandskih taksista do Formule 1

0

Dietrich Mateschitz, osnivač i suvlasnik Red Bulla, preminuo je u 79. godini života nakon borbe s teškom bolesti.

Austrijanac slovenskih korijena osnovao je 1984. godine Red Bull i pretvorio ga u jedan od najvećih i najprepoznatljivijih svjetskih brendova.

– U ovakvim trenucima tuga nadmašuje sve druge osjećaje. No, tugu će uskoro zamijeniti zahvalnost za sve što je Dietrich napravio i omogućio drugim ljudima. Naš zadatak i odgovornost su da nastavimo graditi njegovo životno djelo i to u njegovom duhu – objavio je Red Bull svojim zaposlenicima uz vijest o Mateschitzovoj smrti.

Mateschitz je Red Bull osnovao 1984. godine s partnerom Chaleom Yoovidhyaom nakon što je na poslovnom putovanju u Tajlandu, kao zaposlenik Procter & Gamblea, otkrio piće Krating Daeng koje će postati Red Bull.

Od njega je napravio najprodavanije energetsko piće na svijetu, a u trenutku smrti imao je 49 posto vlasništva Red Bulla.

Prema Forbesovoj listi je bio 51. najbogatija osoba na svijetu s procjenjenim bogatsvom od 27,4 milijarde dolara. Iza sebe je ostavio suprugu Marion i sina Marka.

Red Bull je izmislio Tajlanđanin

Tajlanđanin Chaleo Yoovidhya je zapravo stvorio energetsko piće Red Bull – mješavinu vitamina, šećera i kofeina – i pretvorio ga u globalno poslovno carstvo.

Rođen među siromašnim kineskim imigrantima na sjeveru Tajlanda, Chaleo je započeo karijeru prodajući farmaceutske proizvode.

Dietrich Mateschitz

Godine 1956. osnovao je vlastitu firmu TC Pharmaceutical koja je razvila lijekove bez recepta za glavobolju i groznicu.

Chaleo se ubrzo uvjerio da postoji veliko tržište energetskih pića. Izumio je Krating Daeng, slatko piće s kofeinom koje je prvi put postalo popularno kod građevinskih radnika i vozača kamiona.

Chaleo se 1984. udružio s austrijskim poduzetnikom Dietrichom Mateschitzom, a kasnije je lansirao Red Bull, gaziranu verziju Krating Daeng koja će postati hit među sportistima, partijanerima, studentima i radnicima u kasnim noćnim satima širom svijeta.

Ulazak u razne sportove i Formulu 1

Mateschitz je sredinom devedesetih godina ušao je u Formulu 1 u saradnji sa Sauberom, a u 21. stoljeću progurao je Red Bull u svijet ekstremnih sportova što mu je donijelo ogroman uspjeh.

Godine 2004. kupio je posrnulu ekupu Jaguara u Formuli 1 i pretvorio je u jednu od najuspješnijih u novijoj historiji Formule 1.

Od 2010. do 2013. sa Sebastianom Vettelom osvojio je četiri uzastopna naslova svjetskog prvaka, a 2021. i ove godine to je uspio s Maxom Verstappenom. Red Bull je ušao i u fudbal pa danas postoje Red Bull Salzburg, Red Bull Leipzig, Red Bull Bragantino, Red Bull Ghana i Red Bull New York, a ne postoji ekstremni sport u kojemu ta firma nije na neki način upletena.