Kako je EU zauzdao Big Tech kompanije

0

Kada je Apple predstavio svoj najnoviji iPhone, na njemu je bio vidljiv utjecaj Evropske unije – iPhone 15 je prvi koji ima USB-C umjesto uobičajenog Appleovog Lightning punjača, pošto je EU naredio proizvođačima da uvedu istovjetne konekcije.

Brisel ističe da će to olakšati život potrošačima i smanjiti otpad. Apple se 2022. žestoko protivio zakonu, tvrdeći da bi se time kaznile inovacije, ali 27 država članica EU-a čini najveće zajedničko tržište u svijetu, a Briselu se Big Tech baš zamjerio.

Zajednički punjač nije jedina ogorčena bitka protiv Big Techa koju je EU dobio. Brisel vjeruje da će pobijediti u još nekoliko u mjesecima koji dolaze.

Ovo su neki od načina na koje je EU prisilio digitalne divove da igraju po novim pravilima u Evropi ali i šire.

Prelomni Akt o digitalnim uslugama (DSA) i prateći Akt o digitalnim tržištima (DMA) su najveći i najnoviji pokušaji obuzdavanja velikih tehnoloških kompanija. DSA zahtijeva da firme suzbijaju štetan i ilegalni sadržaj na internetu kao i da procijene rizike koje njihove platforme predstavljaju za društvo, SEEbiz.

Za kršenje pravila predviđena je kazna od šest posto godišnjeg globalnog prometa.

Po pravilima, 19 “jako velikih” internet platformi, uključujući Facebook, Instagram, TikTok, X (bivši Twitter) i YouTube, moralo je da se uskladi s DSA do kraja avgusta. Sve platforme morat će to da učine do februara 2024. Pomenute velike platforme već su uvele promjene uključujući zabranu ciljanog oglašavanja za djecu i uvođenje nepersonaliziranog feeda za korsnike.

Promjene nisu ograničene na EU. Snapchat je rekao da će i u Velikoj Britaniji ograničiti personalizovano oglašavanje za maloljetnike.

– Pokrenuće se proces postupnih promjena u načinu na koji te platforme djeluju, ali to neće biti preko noći – rekla je Sally Broughton Micova iz Centra za regulaciju u Evropi.

DMA je još jedan trn u oku tehnoloških firmi, posebno Applea. Zakon želi da omekša dominaciju velikih igrača i učini tržište pravednijim. EU posebno na oku ima njih šest: Alphabet (Google), Amazon, Apple, Metu (Facebook), Microsoft i ByteDance (TikTok).

Pravila važe od marta 2024.

Appleu to donosi jednu od najvećih promjena u ‘ekosistemu’ kojim dominira njegov App Store. DMA će prisiliti Apple da trećim stranama dopusti trgovanje nihovim aplikacijama.

– DMA će zaista imati uticaj na to kako oni dizajniraju svoje strukture – rekao je evropski dužnosnik.

Firme će takođe morati da olakšaju korisnicima slanje poruka između aplikacija.

Ali, promjene imaju cijenu. Metina nova platforma Threads još nije dopuštena u EU-u zbog evropskih pravila.

Zaštita podataka

Velika Generalna uredba o zaštiti osobnih podataka (GDPR) stupila je na snagu 2018. i bila je najstroži i najpoznatiji EU zakon na tom području, osiguravajući da građani daju pristanak na načine kojima će se koristiti njihovi podaci.

Za kršenja je izrečen niz kazni. U maju je irski regulator za zaštitu privatnosti izrekao najveću do sada pojedinačnu kaznu od 1,2 milijarda eura Meti zbog prenošenja ličnih podataka između Evrope i SAD-a.

Uticaj uredbe osjeća se i izvan Evrope.

– Firme nisu tražile rješenja samo za EU, jer ako ste na globalnom tržištu, ponudite to odmah svim potrošačima koji mogu imati koristi od više privatnosti – rekao je evropski zvaničnik.

Budućnost je AI

Nova tehnološka meta EU je vještačka inteligencija (AI) pošto je chatbot ChatGPT prošle godine ukazao na brz razvoj te tehnologije.

Brisel se nada da će dati zeleno svjetlo sveobuhvatnom zakonu o AI do kraja godine.

– Zakon o vještačkoj inteligenciji mogao bi biti još izazovniji – rekao je evropski zvaničnik dodajući da je to veći izazov za EU od DSA i DMA.

On je takođe najavio da Zakon o podacima o razmjeni industrijskih podataka, koji bi trebalo da stupi na snagu 2025. godine.