Kako je Beč postao jedna od najčistijih metropola

0

Austrijska prijestonica je jedna od najčistijih metropola na svijetu. To dostignuće nije slučajnost već posljedica dobitne kombinacije raznih mogućnosti za upravljanje otpadom, jasnih pravila čistoće, strogih kontrola i novčanih kazni.

U tome ključnu ulogu igraju takozvani „WasteWatcheri“, koji već dvanaestu godinu zaredom kontrolišu da li se građani Beča pridržavaju gradskih propisa čistoće.

U Beču trenutno postoji oko 50 stalnozaposlenih „WasteWatchera“ i 400 dodatno obučenih predstavnika bečkih preduzeća za odlaganje otpada (MA 48) i za održavanje gradskih vrtova (MA 42) koji patroliraju gradom u jasno označenim prslucima ili u civilu.

Za svojih 12 godina postojanja ukupno su sproveli preko 83.000 službenih naloga. Pritom su samo protekle godine vodili 26.000 informativnih razgovora, podnijeli preko 700 prijava za nepropisno odlaganje otpada i napisali više od 7.800 kazni.

Novčane kazne se kreću od 50 do 2.000 eura. Ako vas „WasteWatcher“, na primjer, uhvati kako iz automobila bacate opušak, naplatiće vam kaznu od 100 eura. Koliko je ova inicijativa uspješna u smislu prevencije, pokazuje brojka od 128 miliona propisno zbrinutih opušaka u 2019. godini.

Članica bečke uprave za zaštitu okoline, Uli Sima, na čiju je inicijativu 2008. godine donijet bečki Zakon o održavanju čistoće, kojim je utemeljena služba „WasteWatchera“, istakla je da njihov rad značajno doprinosi tituli Beča kao izrazito čistog grada, ali da cilj pritom nijesu maksimalne kazne, već maksimalna čistoća.

Da u Beču po pitanju odlaganja otpada zaista nema mjesta za izgovore, potvrđuju i njegove brojne mogućnosti za odlaganja otpada. Ovaj grad, naime, ima 3.650 automata s besplatnim kesicama za pseći izmet, 29.000 javnih kanti za smeće (od toga oko 21.600 s cijevima za opuške), 2.100 samostojećih cijevi za opuške, 455.000 kontejnera za preostali i reciklažni otpad, 4.500 lokacija sa kontejnerima za odvojeno sakupljanje otpada i 16 gradskih deponija.

Stoga ne čudi što je Grad Beč od 2007. godine do danas, između ostalog, uspio da prepolovi količinu ilegalno zbrinutog kabastog otpada i time dodatno doprinese zaštiti okoline, prenosi Investitor.me.

Izvor: Eurocomm-PR/Energetski portal