Kako Hrvatska “krade” doktore iz BiH: Dvostruka plata i plaćen stan

0

Inovativna metoda Grada Križevaca u Hrvatskoj da osigura svojim građanima kvalitetnu medicinsku brigu, kojom Grad doplaćuje liječnicima novac za veću platu, pokazala se dobitnom.

Dok većina gradova, pa i znatno većih od ovog srednje veličine, nikako ne izlazi na kraj s krizom liječničkog kadra, Križevčani su se domislili kako doskočiti i ovih su dana doveli i drugu ginekologinju te sad imaju dva, optimalna za veličinu grada, ginekološka tima.

Prema istom principu, križevački su mališani dobili pedijatra. Svatko od njih od Grada je dobio stan i po 13.000 eura jednokratno na račun, što je Grad s porezima po liječniku koštalo 14.900 eura. Ukupno su, dakle, liječnike sufinancirali s gotovo 45.000 eura i riješili problem.

Ginekologinja Slavica Kozminčuk Horvat preselila se iz Bosanske Gradiške u Križevce, počela raditi u Domu zdravlja i nema namjeru otići. Tako je Grad svojim jedinstvenim načinom privlačenja liječnika, u roku kraćem od godinu dana, doveo tri specijalista, dvije ginekologinje i pedijatra.

Za zdravlje građana posegnuli su u gradsku blagajnu i svakome od njih doplatili godišnje po nešto više od 13.000 eura. Kako je za Jutarnji list dolaskom prve ginekologinje Dunje Vrtiprah Buhinjak u januaru pojasnio križevački gradonačelnik Mario Rajn, na ideju ih je ponukala jedna – anketa.

– Provedena je anketa među liječnicima čiji su rezultati pokazali da bi za 3.000 eura plaće radije ostali u Hrvatskoj, nego i za veću plaću otišli u inostranstvo. Stoga smo mi odlučili ponuditi liječniku doplatu do tog iznosa, a što je u vrijeme raspisivanja javnog natječaja bilo nešto manje od 10.000 kuna mjesečno. Uz porez nas je to stajalo 160.000 kuna, ali to je najbolje uložen novac – rekao je tada, a isto vrijedi i sada. Osim što su u međuvremenu kune zamijenili euri.

Doktorica Slavica Kozminčuk Horvat završila je medicinu u BiH, specijalizirala u Hrvatskoj, ovdje se i udala, no Liječnička komora donijela je odluku prema kojoj joj je za rad u Hrvatskoj valjalo položiti velik broj ispita razlike. Odustala je, vratila se u Bosnu te sa suprugom pet godina održavala brak na daljinu.

– Svake sam godine nekoliko puta zvala Komoru i pitala je li se nešto promijenilo, odgovarali su mi da će se promijeniti „jedino ako BiH uđe u Evropsku uniju“. No, kad je počeo rat u Ukrajini, negdje sam pročitala da je ukrajinskim liječnicima omogućen rad samo uz priloženu diplomu i polaganje stručnog ispita. Bez ikakvih dodatnih ispita razlike. Pa sam opet zvala i rekli su mi neka pošaljem dokumente, poslala sam ih i od svih silnih ispita koji su trebali dotad, trebala sam položiti samo stručni, opći ispit i na natječajima tražila posao – kazala je.

Naišla je na oglas za Križevce i kaže da bi se javila na njega s poticajima ili bez njih.  

– Već prvi kontakt s direktoricom Doma zdravlja Križevci bio je obećavajući. Za izdavanje licence trebalo je proći pet mjeseci, predala sam zahtjev u maju. Dobila sam licencu i posao i preselila se u Križevce – rekla je doktorica.

Kad se javila na oglas, mislila je da će u podstanare, nije znala da i stan ulazi u ugovor o radu. Kad su naumili pronaći potrebne liječnike, u Križevcima su im odlučili priuštiti novi početak bez brige o elementarnim životnim pitanjima.

Uz neto platu, koja s gradskim dodatkom iznosi 3.000 eura (Grad svoj dio isplaćuje jednokratno) i namješten stan, odluke se donose lakše.

– Plata u BiH iznosila je 2.400 konvertibilnih maraka, što je 1.200 eura, pa je ovaj iznos značajna razlika. Bosna čak više nije ni toliko jeftinija u odnosu na Hrvatsku, cijene u trgovinama su se dosta izjednačile s hrvatskima – zaključila je dr. Slavica Kozminčuk Horvat.