Južna Koreja predstavila helikopter taksi

0

Južna Koreja je predstavila sistem kontrolisanog vazdušnog saobraćaja vozila (UAM) u nadi da bi takav vid prevoza služio kao taksi između najvećih aerodroma i centra grada Seula.

Projekat bi trebalo da bude implementiran do 2025. sa ciljem da skrati vrijeme putovanja za dvije trećine, piše Rojters.

Južna Koreja je 2020. godine objavila mapu puta kako bi 2025. moglo da otpočne komercijalno “putovanje vazduhom” u urbanim sredinama.

Ministarstvo saobraćaja te zemlje procijenilo je da takva usluga može da skrati vrijeme za putovanje i da bi za distancu od 30 do 50 kilometara umjesto sat vremena automobilom, bilo potrebno 20 minuta letećim taksijem.

Vožnja od međunarodnog aerodroma Inčeon do centra Seula koštaće 93 dolara kada počnu komercijalna putovanja 2025. godine. To je daleko više u odnosu na trenutnu cijenu premijum taksija, ali se ministar saobraćaja nada da će nakon 2035. tržište sazrijeti te da će i cijena biti povoljnija.

Za sada je testirano leteće vozilo njemačkog proizvođača Volocopter sa dva sjedišta, ali je tamošnje ministarstvo saobraćaja najavilo svoj prototip koji bi trebalo da ima pet sjedišta, prenosi B92.