JUB slavi 20 godina uspješnog poslovanja u BiH!

0
U ovoj godini JUB proslavlja jubilej od 20 godina postojanja u Bosni i Hercegovini i 143. godine svoga rada i postojanja. Ova godišnjica, sa kojom se mogu pohvaliti rijetke firme, ima veliki značaj za JUB koji stalno radi na unaprijeđenju poslovanja. Dugogodišnje uspješno poslovanje firme ukazuje na poštovanje tradicije, uposlenika, kupaca i okoline.

Profesionalni rad i zalaganje menadžmenta i uposlenika JUB-a u BiH dokazan je zavidnim i uspješnim rezultatima na tržištu Bosne i Hercegovine.

JUB je i pored neizvjesne ekonomske situacije u zadnjim desetljećima bilježio stalni rast, povećao broj uposlenika i proširio se na strana tržišta. Prije svega očuvao blisku vezu sa kupcima koji su uvijek znali prepoznati kvalitet JUB-ovih proizvoda i ostali vjerni firmi.

Firma je ostala slovenačka, sa domaćim vlasnicima, a sa svojim iskusnim stručnjacima koji stalno brinu o vlastitom razvoju. Sjedište firme se još od 1875. nalazi na istoj lokaciji, a fabriku su sa novim proizvodnim pogonima tokom godina širili, osavremenili i razvijali u saradnji sa lokalnom zajednicom.

Čvrsto opredjeljenje firme ostaje kontinuirani razvoj inovativnih i kvalitetnih proizvoda, te usluga koje već tradicionalno cijene kako domaći tako i evropski kupci, te želja za očuvanje povjerenja i u budućnosti.            

JUB je danas slovenačka savremena i međunarodno priznata proizvodna firma sa jakim vlastitim robnim markama, kojih čak 75% prodaje van zemlje. Firma je prisutna na više od trideset tržišta i u top deset je najviše internacionaliziranih slovenačkih firmi. Sa više od 570 uposlenika posluje preko svojih trinaest zavisnih društava koje ima u deset država i koje su u 100-postotnom vlasništvu matičnog društva JUB-H d.d.

JUB  kao jedan od vodećih proizvođača boja i maltera i jugoistočnoj Evropi opredijeljen je ne samo na održavanje zadovoljstva svojih kupaca koji cijene kvalitet JUB-ovih proizvoda i usluga nego i na partnersku saradnju sa najboljim dobavljačima, te na odgovorno ponašanje prema okolini i zaposlenima i to je cilj kojem će JUB težiti i u budućnosti.

U ovih 20 godina JUB je nastojao poboljšati poslovni ambijent u Bosni i Hercegovini i ostao je posvećen svojoj strategiji i vjerovanju u bolje sutra. Uspjeli smo pokazati da rad, profesionalnost, vizija i istrajnost može biti sastavni dio ekonomije u Bosni i Hercegovini. I zato danas ponosno slavimo ovaj jubilej sa našim vjernim klijentima i svim građanima naše lijepe zemlje.

Više o firmi JUB

Kao najstariji proizvođač zidnih boja u Sloveniji, firma JUB se u svojoj dugoj i burnoj istoriji morala razvojno prilagoditi prilikama koje su bile i izrazito nenaklonjene privredi. Strm i uspješan uspon firme je praktično počeo sa 1969. godinom kada je JUB prvi put tržištu predstavio disperzijsku boju JUPOL, koja se sa kvalitetom i cijenom već od samog početka može uporediti sa proizvodima najboljih evropskih proizvođača. Svojim tehnološkim razvojem, inovativnošću i sluhom za okolinu, firma JUB  je uspjela stvoriti uglednu robnu marku koja je priznata ne samo na domaćem, već i na mnogim stranim tržištima. Da je plasman proizvoda robne marke JUPOL nadasve uspješan dokazuje i podatak da 75 % proizvoda iz porodice JUPOL, JUB danas izvozi na tržišta više od 30 evropskih država.

Raspadom Jugoslavije i samostalnošću Slovenije, početkom 90-ih godina, JUB je doživio jedan od najtežih perioda u svojoj istoriji. Izgubio je  više od polovine tržišta i preko noći se morao preusmjeriti na razvijena i konkurentna srednjeevropska tržišta. JUB je 1994. godine postalo prvo dioničko društvo u Sloveniji prema tadašnjem zakonu o vlasništvu, a svoju prodaju je postepeno, ponovno uspješno širio na tradicionalna tržišta bivše države. Godine 2004. je proširio proizvodnju u Srbiju, a u 2010. godini je u Dolu otvorio svoj novi Tehnološko istraživački centar JUB d.o.o., jedan od većih razvojnih centara te vrste u srednjoj Europi. Investicijska aktivnost firme JUB je u 2012. godini uključivala otvorenje novog pogona za proizvodnju sistemskih ploča toplotno-izolacijskih sistema JUBIZOL i izolacijskih ploča od stiropora, koje JUB prodaje pod vlastitom robnom markom EUROTHERM. U 2014. godini se širenje nastavilo kupovinom proizvodnog kompleksa društva Novolit koje je bilo u stečaju i sa kojim JUB širi svoje znanje i na područje industrijske potrošnje stiropora. JUB će tržištu predstaviti još i svoju novu robnu marku JUBHome za energetski štedljiva rješenja za gradnju, te će se u narednim godini posvetiti prodaji pasivnih, nezavisnih i plusenergijskih porodičnih kuća napravljenih od posebih modula od grafitnog EPS-a 

JUB je u ovom periodu primio i brojne nagrade i priznanja. Pored nagrada Zelena misija i Okolini prikladna firma (Ekološko preduzeće), kojima JUB pokazuje svoju visoku svijest o okolini, pri smanjenju opterećenja zraka, vode i tla, već osmu godinu zaredom je i dobitnik priznanja TrustedBrand, koje mu za legendarni JUPOL dodjeljuju kupci, koji su ga u kategoriji boja za dom izabrali kao robnu marku sa najviše povjerenja.  JUB je u 2013/2014 godini za svoje unutrašnje zidne boje primio stručno priznanje Best Buy Award, a boja JUPOL Classic je dobila još i pečat Proizvod godine 2014.

Dugoročni razvoj, pored savremenih proizvodnih sredstava, te stručnog kadra koje brine za razvoj proizvoda, osiguravaju i sa dobijenim certifikatima za kvalitet koje su na domaćem terenu dobili među prvima u svojoj djelatnosti, a ovi odgovaraju svim najvišim evropskim standardima, te tehničkim zahtjevima. U JUB-u se posebno ponose energetski štedljivim i trajnim rješenjima u građevinarstvu, sa visokom tehnologijom i produktivnošću.