Još nije poznato ko je stvarni kupac dionica Bosnalijeka, berza provela vanredni nadzor

0

Sarajevska berza (SASE) 10. oktobra je izvršila neposredni nadzor kod profesionalnih posrednika koji su učestvovali na aukciji dionica Bosnalijeka koje su bile u vlasništvu Vlade FBiH, kako bi se utvrdilo da li su prilikom učešća na vanrednoj aukciji prekršene odredbe Pravila SASE, koje regulišu uplatu sredstava prije izvršenja naloga.

Dan nakon prodaje dionica Bosnalijeka 7. oktobra Sarajevska berza je pokrenula postupak vanrednog nadzora vezano za ispitivanje okolnosti vanredne aukcije za dionice kompanije Bosnalijek, tačnije sa ciljem da utvrdi da li su prilikom učešća na vanrednoj aukciji prekršene odredbe Pravila SASE koje regulišu uplatu sredstava prije izvršenja naloga. Vanredni nadzor je pokrenut nakon žalbi jedne brokerske kuće koja je smatrala da je prilikom transakcije bilo određenih sumnjivih radnji.

Iz Sarajevske berze za Klix.ba je potvrđeno da je izvršen nadzor i sačinjen izvještaj koji je dostavljen brokerskim kućama koje su učestvovale na aukciji, kako bi eventualno mogle uložiti žalbu.

“Izvršen je neposredni nadzor kod profesionalnih posrednika koji su učestvovali na predmetnoj aukciji. O činjenicama koje su utvrđene u toku nadzora sačinjeni su zapisnici, koji su dostavljeni predmetnim članovima Berze na davanje primjedbi. Rok za davanje primjedbi ističe u srijedu, 26.10.2016. godine. Nakon isteka ovog roka SASE će izvršiti analizu cjelokupnog slučaja te postupiti u skladu sa svojim nadležnostima”, istakli su iz SASE-a.

Podsjećamo, Vlada FBiH je na vanrednoj aukciji na Sarajevskoj berzi prodala njen vlasnički udio u kompaniji “Bosnalijek” u iznosu od 19,25 posto, što je ukupno 1.507.724 dionice.

Na aukciji se nadmetalo više ponuđača, a postignuta je cijena od 15,51 konvertibilnu marku za jednu dionicu. Na ovaj način prikupljena su sredstva u visini od 23.384.799,24 konvertibilnih maraka.

Prvobitno kupac dijela Bosnalijekovih dionica nije bio poznat, ali je Registar vrijednosnih papira objavio podatke o novim dioničarima Bosnalijeka. Udio Vlade FBiH preuzela je offshore kompanija KBC Euro Credit Ltd sa Malte koja je osnovana 2015. godine.

Iz Vlade FBiH kao ni iz drugih institucija niko nije objavio ko je ustvari kupac dijela dionica Bosnalijeka. (Klix)