Još jedan njemački trgovac bankrotirao: Zatvaraju 150 od 180 prodavnica

0

U martu 2023. drugi najveći trgovac obućom u Njemačkoj Reno podnio je zahtjev za bankrot. Sada je jasno da se gotovo sve od 180 podružnica u Njemačkoj moraju zatvoriti.

Niz stečajeva u Njemačkoj je nastavljen. Peek & Cloppenburg, Gerry Weber, Görtz i također trgovac cipelama Reno morali su podnijeti zahtjev za bankrot posljednjih mjeseci.

U slučaju Renoa oko 150 od 180 poslovnica bit će zatvoreno. Prema tvrdnjama stečajnog upravitelja samo 120 od 1000 zaposlenika i dalje će biti u radnom odnosu.

Grupa Kienast preuzima devet od preostalih 30 podružnica, koje nastavljaju poslovati pod imenom Reno. Osam ili devet lokacija preuzet će trgovački lanci. Međutim, zaposlenici Renoa u tim podružnicama više neće biti zaposleni, izvijestio je Fenix magazin.

Preostale 23 poslovnice

Kako navode njemački mediji 120 od 1100 zaposlenih će raditi u preostale 23 poslovnice. Cilj koji je stečajni upravitelj postavio na početku stečajnog postupka, a to je spasiti što više radnih mjesta, vjerovatno neće biti postignut.

Nade u novi oporavak Rena u martu bile su još uvijek velike. Reno je tada saopćiokako uprava i dalje pokušava “mjerama restrukturiranja i uštedama vratiti kompaniju u plus.” Bilo je i djelomičnih uspjeha na početku, kako stoji u saopćenju.

“Zapravo smo planirali započeti s malo manjim timom, dobrom bazom podružnica i novim asortimanom”, objasnio je finansijski direktor u Renu.

Međutim, očekivana prodaja nije se ostvarila. “Pored značajno smanjene kupovine u stacionarnoj maloprodaji, rastućih troškova energije, inflacije i učinaka ukrajinskog rata na globalno gospodarstvo, jedina preostala opcija bio je bankrot”, navodi se u saoopćenju.

Uz već spomenute probleme, situaciju pogoršavaju pad prodaje i neisporučena roba. Mjesecima u poslovnice nije isporučena nova roba, zalihe su bile svega 20-ak posto.

I prije podnošenja zahtjeva za stečaj, polovica poslovnica više nije mogla plaćati električnu energiju. Stečajni upravitelj je izjavio zaposlenicima kako je Reno “toliko oronuo” da novo preuzimanje za investitore ne dolazi u obzir.

Kako bi Reno trebao nastaviti raditi?

Prema riječima stečajnog upravitelja, sada je u planu i ispitivanje pozadine cijelog slučaja. Postoji mogućnost pokretanja tužbe protiv odgovornih.

Samo šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za stečaj, u septrmbru 2022., bivša matična kompanija Osnabrück maloprodajna grupa obuće HR Group Reno prodana je novom vlasniku cm.sports GmbG.

U budućnosti se HR grupa željela koncentrirati na usluge kao što su opremanje trgovina ili nabava za trgovce cipelama. Međutim, u aprilu 2023. bivša matična kompanija također je podnijela zahtjev za stečaj.