Još jedan milijarder ulazi u svemirsku utrku

0

Milijarderima Richardu Bransonu, Jeffu Bezosu i Elonu Musku, kao tehnološkim preduzetnicima koji su se upustili razne projekte vezane za svemir, trebalo bi da se uskoro pridruži još jedno zvučno ime iz ove industrije.

Suosnivač Applea Steve Wozniak jedan je od pokretača nove svemirske kompanije Privateer Space, koja će biti “potpuno drugačija od ostalih”.

Najavljeno je to jednim kriptovanim tvitom samog Woza, pomalo pompeznom video najavom i web stranicom koja ne otkriva mnogo.

Privateer je kompanija koja ima misiju da “radi na tome da svemir ostane siguran i dostupan” svim ljudima i generacijama koje će doći nakon nas.

Steve Wozniak

U videu se ističe i potreba za saradnjom, brigom za ono što trenutno imamo, ali i činjenica da svemir nije područje na kojem bi se trebalo utrkivati.

Svi mi smo “jedna nacija, jedna planeta” i na nama je da zajedno radimo na “onome što je ispravno i dobro”, javlja SEEbiz.

Iz svega ovoga malo se može zaključiti o predmetu poslovanja Privateera, ali revnosni pratioci Wozniakovog lika i djela otkrili su da se njegovo ime spominje u jednoj ne tako davnoj objavi za medije, u kojoj se opisuje Privateer kao Wozniakova kompanija specijalizovana za satelite koji će pratiti i čistiti predmete u svemiru.

Uz Wozniaka suosnivač Privateera je i Alex Fielding, takođe bivši Appleov zaposleni i član tima koji je stvorio prvi iMac.

Svemirski otpad u Zemljinoj orbiti je rastući problem. Tamo se trenutno nalazi, prema procjenama, preko dvije milijarde raznih krhotina, od čega ih je preko 34.000 većih od 10, a 750.000 većih od jednog centimetra.

Čak i manji komadići svemirskog smeća, budući da se kreću brzinama i do 40.000 km/h, opasni su za svemirske misije, pa mnoge kompanije rade na tome da se stvori tehnologija koja bi mogla da ih efikasno prikuplja.