Još jedan milijarder daje većinu bogatstva

0

Direktor kompanije Blackstone, Stephen Schwarzman, obvezao se da će većinu svog bogatstva dati u humanitarne svrhe, tako što je u srijedu potpisao “Zavjet davanja” (The Giving Pledge).

Riječ je o inicijativi koju su pokrenuli Bill i Melinda Gates te Warren Buffett 2010. godine kako bi podstakli milijardere širom svijeta da doniraju većinu svog bogatstva u filantropske svrhe.

Za sada Zavjet davanja ima 206 potpisnika iz 23 zemlje, koji su se obavezali da će dati ukupno više od 500 milijardi dolara.

Među potpisnicima su direktor Facebooka Mark Zuckerberg, osnivač Tesle Elon Musk i predsjednički kandidat Michael Bloomberg.

Schwarzmanovo bogatstvo se procjenjuje na 13,2 milijarde dolara i jedan je od 100 najbogatijih ljudi na svijetu.

Zainteresovan za obrazovanje

Kao predsjednik i suosnivač Blackstone Grupe, kompanije za upravljanje privatnim kapitalom sa sjedištem u Njujorku, Schwarzman je tokom zadnjih godina zaradio više od 5 milijardi dolara od prodaje dionica i od naknada.

Firma je osnovana 1985. godine s primarnim fokusom na spajanja i akvizicije i postala je najveća alternativna investicijska kompanija na svijetu.

Potpisnici Zavjeta davanje ne moraju precizirati za šta će dati novac, iako je Schwarzman pokazao snažno filantropsko zanimanje za obrazovanje. U protekloj deceniji donirao je stotine miliona javnoj biblioteci u Njujorku, Univerzitetu Tsinghua u Kini, Univerzitetu Yale, Tehnološkom institutu Massachusetts i Oxfordu.

– Iako su planovi za moju imovinu odavno odražavali načela “Zavjeta”, pridružujem se jer smatram da je to važan signal za poticanje i drugih da pojačaju filantropsko djelovanje – napisao je Schwarzman u pismu Billu Gatesu.