Jerlagić: Izgradnja Bloka 7 u Tuzli je pljačka stoljeća

0

Predsjednik Stranke za BiH i ekspert za elektroenergetski sektor Amer Jerlagić podržao je inicijativu da se preispita gradnja Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli. Vjeruje da u ovom slučaju postoje elementi za Tužilaštvo BiH, koje je otvorilo istragu u predmetu Blok 7.

Jerlagić je pojasnio da se radi o enormno skupom projektu te da se država zadužuje za milijardu i po KM kreditom koji nam, kako je upozorio, ne treba.

– Ukoliko se krene u ovaj projekat, slijedi nam poskupljenje struje od više od 30 posto. Osim toga, kako sada stvari stoje, nijedna domaća firma neće raditi na Bloku 7 – istakao je Jerlagić za Face TV.

Vrijeme i tužilački proces, smatra, pokazaće da se u ovom slučaju radi o “pljački stoljeća” i “poskupljenju struje stoljeća”.

– Ovo će biti bosanski Obrovac – konstatovao je Jerlagić.

Kao ekspert za elektroenergetski sektor, pojasnio je i zbog čega projekat enormno skup.

– Ovdje se plaća ekskluzivitet jednog jedinog rješenje u svijetu i zbog toga je ovolika cijena. Jedna kompanija ima licencu za 450 MW, kakav je Blok 7. Da se išlo na rješenje od 350 MW, kakvih je u svijetu na stotine, imali bismo utakmicu i cijena bi bila 400 miliona eura. Dakle, bačeno je minimalno 500 miliona KM – istakao je Jerlagić.

Osim toga, osvrnuo se i na mogućnost da se “neko ugradio u ovu cijenu”.

– Cijena opreme je 200 miliona eura, a ukupno zaduženje je 722 miliona eura. Ako osnovna oprema košta 200 miliona eura, šta može biti do cijene od 722 miliona eura? Riječ je o milijardi KM. Sve je ugovarano u mandatu vlasti od 2011. do 2014. godine. Stoga je, kako naš narod kaže, pametnom i išaret dosta – prokomentarisao je Jerlagić.

Podsjetio je da su projekti koje je predlagala stranka na čijem je čelu obustavljeni 2010. godine od strane tadašnjih predstavnika SDA i SDP BiH.

– Prije osam godina, imali smo njemački EnBW i švajcarski Alpiq, ali su oni tada rekli da je to bila pljačka stoljeća – istakao je Jerlagić.

Umjesto renomiranih partnera, Uprava Elektroprivrede od 2010. do 2014. godine potpisala je ugovor, sporazum i memorandum o izgradnji Bloka 7 sa kineskim konzorcijumom, koji čini nekoliko kompanija.

– U aprilu 2013. godine raspisali su drugi korak kod tendera i dali su mogućnost kandidatima da predlože model partnerstva za koji mogu obezbijediti finansiranje projekta. Taj model se nije svidio Toshiba i Hitachi, koji su odustali. Nakon ugovora sa Kinezima, u priču se uključilo Tužilaštvo BiH. Misli da je ono u toku – rekao je Jerlagić.

Zbog svega ovoga, neophodno je uraditi reviziju projekta.

– Revizija neće pokazati da li je bilo ugrađivanja u cijenu i eventualno je je to učinio. No, u ovoj fazi treba da donesemo odluku da se ide na rješenje koje će biti transparentno, široko prisutno u svijetu i da dobijemo desetak partnera za nešto nižu snagu. Istina, izgubićemo godinu dana, ali to vrijeme ništa ne znači u odnosu na milijardu više novca. Budući da se gase blokovi 3, 4 i 5, potreban nam je Blok 7, a on se može napraviti maksimalno za tri godine – zaključio je Jerlagić.