Jedna od najvećih bh. kompanija gradi impresivnu tvornicu: Bit će najbolja u cijeloj regiji

0

U toku je izgradnja novog proizvodnog pogona jedne od najvećih domaćih kompanija – firme Violeta, u Grudama, izvještava BiznisInfo.ba.

U ovom trenutku je u toku montaža armirano-betonske montažne konstrukcije, a radove izvodi firme Širbegović inženjering iz Gračanice.

BiznisInfo.ba je još u novembru prošle godine najavio da će kompanija Violeta otvoriti novi savremeni proizvodni pogon u Grudama, ali iz kompanije tada nisu htjeli otkriti o kakvom se pogonu radi.

Kasnije se otkrilo da je riječ o tvornici kartonske ambalaže, vrijedne 30 miliona eura, koja će biti na svjetskom nivou.

Podsjetimo da je Violeta 2019. kupila tvornicu slatkiša Lasta Čapljina, čiji se proizvodi već nalazi na policama marketa širom BiH i regiona. Potom je Violeta lani preuzela i firmu u Austriji Schmid Maissau. Riječ je o brendu poznatih austrijskih medenjaka koji je star čak 110 godina.

Nova tvornica katronske ambalaže logičan je iskorak. Tu će, između ostalog, proizvoditi ambalaža za Lastu, ali i za druge kompanije, čime će se zaokruživati proizvodni proces.

Podsjetimo da je i Violeta sama po sebi regionalni lider u proizvodnji higijenskog papira, ali i sredstava za pranje i čišćenje.

Vlasnik Violete i Laste, Petar Ćorluka, govorio je nedavno o planovima otvaranja fabrike kartonske ambalaže u Grudama.

– Nakon otvaranja tvornice Lasta uvidjeli smo kakvi su problemi s kartonskom ambalažom i došli smo na ideju da gradimo tvornicu. Ona je trenutno u izgradnji i bit će to najsuvremenija tvornica kartonske ambalaže u regiji. Kapacitet tvornice će biti negdje oko 50.000 ili 60.000 tona obrade kartona, do kraja godine bi trebala početi proizvodnja. U septembru 2023. dolazi oprema u tvornicu za proizvodnju kartonske ambalaže – rekao je tada Ćoroluka.

Rekordni prihodi i brojne investicije

Kompanija Violeta, također, uskoro kreće s gradnjom trgovačkog centra koji će se nalaziti u centru Gruda, ali i hotela visoke kategorije s popratnim sadržajem u istom gradu. Ovo je još jedna od investicija hercegovačkog giganta koji ulaže u raznim oblastima, uključujući hotelijerstvo.

Kako saznaje BiznisInfo.ba, Violeta je prošle godine ostvarila rekordne prihode od čak 372 miliona KM, što je za čak 90 miliona KM više nego godinu ranije.

Vrijeme je za Park Residence Sarajevo!