Jedna firma u BIH uvezla 50 električnih vozila

0

Iako čine vrlo mali udio u brojkama, hibridna i električna vozila su sniženim carinskim stopama i poticajima dobili malo vjetra u leđa. Mjera je produžena i na ovu godinu pa smo provjerili jeli se odrazila na tržište.

BiH je prije svega tržište rabljenih vozila, pretežito dizelskih, što pokazuju i brojke. Ali kako prozvođači mijenjaju svoju ponudu modela tako će se i domaći kupci morati prilagođavati.

Danas većina salona u svojoj ponudi ima hibridna i električna vozila, a čak i neke firme su dio flote opremili takvim pogonom, što je novost.

– Sve više su kupci u BiH oslobođeni straha od nove tehnologije, jer vrijeme ide u tome smjeru gdje ćemo sve više voziti takva vozila. Hibridi, plug in hibridi, potpuno električna vozila su već sada češći izbor fizičkih kupaca, ali i firmi te su povratne informacije pozitive s njihove strane – rekao je za RTV HB Mario Damjanović, voditelj prodaje vozila za regiju Hercegovina u firmi Guma M.

Ono što se kroz odluke na državom nivou nastavlja i u 2023. je nulta carinska stopa na električna te 5 posto na hibridna vozila. Ali cijene su općenito u porastu tako da tek dodatni financijski poticaj može imati učinka na prodaju.

U susjednom salonu Auto Nuić također u ponudi imaju različite verzije pogona te brand manager Slaven Dobroslavić pojašnjava kako uz zadržavanje ovakvih carinskih stopa te poticaj državnog ministarstva energetike uz pet tisuća za hibridna, sedam hiljada za plug in hibridna te deset hiljada KM za električna vozila i to čini poticaj za kupovinu.

Ako nedorečenu i kompliciranu priču o ekologiji stavimo sa strane, već pretpostavimo da svaki kupac gleda konačni benefit, statistika kaže ovako. Npr. u 2018. novih i hibridnih vozila je uvezeno 55, a samo u prvoj polovici ove godine 525 kažu podaci Uprave za neizravno oporezivanje.

Hoće li sve strožiji, nazovimo ih ekološki, evropski zakoni imati utjecaja na ovu usku tržišnu nišu za Bosnu i Hercegovinu bit će otvoreno pitanje kada i brojke postanu značajnije ili kada bi ozbiljnije krenuli procesi EU integracija i nužne prilagodbe zakonodavstva, izvještava RTV HB.