Jedan od najvećih bh. izvoznika izgubio najvažnijeg kupca

0

Ovo je veliki udarac za domaću kompaniju koja upošljava veliki broj radnika

Global ispat koksna industrija Lukavac (GIKIL) više nema ugovor sa željezarom u Smederevu (Srbija) za isporuku koksa. Umjesto koksa iz Bosne i Hercegovine, u Smederevu sada koriste onaj iz Poljske, koji im je ponuđen po povoljnijim cijenama.

– Izgubili smo, nakon toliko godina, željezaru u Smederevu. To je bio naš najvažniji kupac koji je nosio 80 posto poslovanja. Sada se malo više vežemo za Zenicu, odnosno ArcelorMittal, njima ćemo isporučiti oko 40 posto naše proizvodnje. U prvom kvartalu smo našli nova tržišta u Turskoj i Alžiru – kaže Almin Suljić, generalni direktor GIKIL-a, piše Faktor.

Vijest o prekidu saradnje GIKIL-a i smederevske željezare dolazi u vrijeme kada se intenzivira priča o rekonstrukciji pruge koja povezuje Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, a koja bi išla trasom Doboj – Tuzla – Zvornik – Loznica – Šabac – Ruma.

Naime, na prijedlog državnog ministra prometa i komunikacija Edina Forte, Vijeće ministara BiH je prije desetak dana usvojilo i Nacrt sporazuma između BiH i Srbije o zajedničkoj rekonstrukciji i modernizaciji spomenute pruge.

Prema sporazumu,  BiH i Republika Srbija trebale bi zajednički aplicirati prema evropskim i međunarodnim fondovima, a kompletan projekat mogao bi koštati više od 500 miliona eura.

Da je GIKIL itekako bitan u ovoj priči o pruzi, dovoljno govori i činjenica da oni donose oko 25 posto posla Željeznicama Federacije BiH, što na godišnjem nivou znači promet vrijedan oko 23,5 miliona KM.

– Razloga za prekid saradnje je više, a glavni je što nismo više bili konkurentni u odnosu na poljski koks, koji je u rukama države. Poljska firma JSW je u državnom vlasništvu države i ima subvencije poljske vlade i Evropske unije. Oni na jesen planiraju otvaranje jedne ovakve baterije kao što je naša, za šta su dobili 23 miliona dolara poticaja svoje vlade. Oni su krenuli agresivno s cijenama i dobili su ugovor sa željezarom u Smederavu – kaže Suljić.

Podsjećamo, GIKIL je prošloj godini bio najveći uvoznik u BiH, a po izvozu je na četvrtom mjestu. Obim uvoza je oko 200 miliona KM, a izvoza između 300 i 400 miliona.