Jedan od najprodavanijih automobila u Evropi odlazi u historiju

0

Ford Fiesta, vrlo popularan mali hatchback u velikom dijelu svijeta, uskoro se više neće pojavljivati ​​u Fordovim evropskim prodajnim mjestima.

Predstavljena 1976. kao štedljivi subkompaktni “globalni automobil”, Fiesta se u Sjedinjenim Državama prodavala samo oko 10 godina, od 1978. do 1980. i ponovno od 2011. do 2018.

No, bila je pravi hit u Evropi, posebno u Velikoj Britaniji gdje je godinama bila najprodavaniji automobil.

Fieste su se, s vremena na vrijeme, proizvodile u 15 različitih tvornica u Evropi, Aziji i Latinskoj Americi.

Ukupno je u svijetu proizvedeno 22 miliona Fiesta, čime se u samom broju približava Volkswagen Bubi.

Danas je Fordova tvornica u Kölnu u Njemačkoj, koja je automobil počela proizvoditi 2017. godine, posljednja. Ta će tvornica u potpunosti biti prepuštena proizvodnji električnih vozila nakon što posljednja Fiesta siđe s proizvodne trake, što se očekuje u junu 2023.

Ford je rekao da će od 2030. u Evropi prodavati samo električna vozila te da će u sljedeće dvije godine ondje predstaviti tri nova električna automobila.

Ford nije objavio hoće li neko od tih novih električnih putničkih vozila poprimiti nadimak Fiesta ili barem preuzeti njen segment na tržištu.

Razvoj prve generacije Fieste započeo je 1972. pod vodstvom tadašnjeg izvršnog direktora Henryja Forda II. U to je vrijeme bio poznat kao Projekt Bobcat, a timovi u Evropi i Sjedinjenim Državama radili su zajedno na programu.

Sljedeće godine embargo arapskih zemalja proizvođača nafte izazvao je naglo povećanje cijena benzina, dodatno potaknuvši potražnju za malim, učinkovitim automobilom.