Japancima predstavljene mogućnosti ulaganja u BiH

0

Ambasada BiH u Japanu organizovala je u Tokiju investicioni seminar o mogućnostima ulaganja u BiH, na kojem je prisustvovalo više od 70 predstavnika japanskih kompanija iz različitih privrednih oblasti.

Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan potencijalnim investitorima je predstavio privredne potencijale BiH i pružio detaljne informacije o poslovnom ambijentu, odnosno komparativnim prednostima za investitore i važećoj zakonskoj regulativi, saopšteno je iz Ambasade BiH.

Berjan je okupljene upoznao i sa procedurama za registraciju preduzeća, poreskoj politici i podsticajima u atraktivnim sektorima za ulaganje, kao i o investicionim projektima i lokacijama u BiH.

Investicioni seminar je privukao veliku pažnju potencijalnih japanskih investitora iz oblasti visoko-tehnološke industrije i energetske industrije, kao i industrije građevinarstva i arhitekture i sektora informaciono-komunikacionih /IT/ tehnologija.

Prisutni su bili predstavnici farmaceutsko-kozmetičarske industrije, poljoprivredno-prehrambene industrije, sektora turizma i trgovine, sektora marketinga i prodaje, modne i industrije zabave, sektora zdravstvene zaštite i životnog osiguranja, kao i sektora pružanja konsalting usluga.

Predstavnici Ambasade BiH su učesnicima seminara podijelili i propratne materijale, odnosno brošure i prezentacije na japanskom jeziku.

S obzirom na interesovanje, planirana je i posjeta japanske privredne delegacije BiH u prvoj polovini tekuće godine.

Ambasada BiH u Japanu organozovala je posjetu delegacije japanskih privrednika BiH krajem 2021. godine, kada su reakcije bile izuzetno pozitivne.

Seminar u prostorijama Donjeg doma japanskog parlamenta, organizovan je u saradnji sa privrednom asocijacijom Japana /SBG – Samurai Business Guild/, uz podršku Agencije za promociju stranih investicija BiH. (Srna)