Japan gubi titulu najvećeg izvoznika vozila

0

Kina je povećala izvoz vozila za više od 54 posto u 2022. u odnosu na prethodnu godinu.

To je bilo dovoljno da se zemlja pomakne na drugo mjesto u svijetu po izvozu automobila, prenosi Slobodna Dalmacija. Kinesko udruženje proizvođača automobila izvještava da je ta zemlja prošle godine isporučila 3,11 miliona vozila u inostranstvo.

To je znatno više od Njemačke, nekada drugog izvoznika po veličini, koja je prošle godine prodala samo 2,61 miliona vozila na međunarodnim tržištima, što je povećanje od deset posto u odnosu na 2021.

Kina sada juri Japan, koji je na prvom mjestu. Iako rezultati Japana za cijelu godinu još nisu dostupni, poznato je da je ta zemlja isporučila više od 3,2 miliona vozila u inostranstvo tokom jedanaest mjeseci 2022.

Međutim, očekuje se da je Japan izvezao manje vozila prošle godine nego 2021., kad je isporučio 3,82 miliona vozila na strana tržišta. Uz brzorastući izvoz iz Kine i sve manji volumen Japana, očekuje se da će Kina preuzeti mjesto najvećeg svjetskog izvoznika automobila u bliskoj budućnosti, rekli su analitičari za South China Morning Post.

Citic Securities predviđa da bi Kina mogla izvesti čak 5,5 miliona vozila godišnje do 2030., od kojih će 2,5 miliona biti na električni pogon.

To će biti olakšano naporima zemlje da svoja vozila predstavi na tržištima Južne Azije, kao i u zemljama u razvoju. Kina također preuzima vodeću ulogu u svijetu u prodaji električnih vozila.

BYD je postao najveći proizvođač električnih vozila u drugom kvartalu 2022., pretekavši Teslu. Sada se prodaje u Norveškoj, Singapuru, Brazilu i Indiji.

Kineski proizvođači preuzeli su kontrolni udjel na domaćem tržištu. U zemlji koja je dom za oko 200 proizvođača električnih vozila, domaći EV kontrolirali su gotovo 85 posto tržišta u 2022. godini.