Janja: Potpisani ugovori za podršku početnog biznisa poduzetnicima povratnicima

0

U Domu kulture Janja potpisani su ugovori između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i korisnika projekta novčane podrške početnog biznisa poduzetnicima povratnicima. Ovo je još jedna aktivnost u nizu koju realizuje ministarstvo na čelu sa ministrom Edinom Ramićem, a u Janji su potpisani ugovori sa 16 povratnika iz Bijeljine, Bratunca, Sapne, Janje, Teočaka, Osmaka, Ugljevika, Zvornika i Srebrenice, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvopotpisane ugovore korisnicima je uručio Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je istakao kako su povratnici faktor reintegracije BiH te da će on povratnicima pomagati dok bude živ bez obzira na kojoj se funkciji nalazio.

Džaferović je istakao kako su za njega ovo posebni trenuci jer smatra da reintegracija BiH, o kojoj često govori, počinje sa povratkom svojim kućama, na svoja imanja, na svoje kućne pragove onih koji su protjerani od 1992. godine do 1995. godine ako su sreće imali da ostanu živi.

„Interes svih nas koji živimo u BiH je da imamo mir, da imamo stabilnost, da imamo ekonomski razvoj, da imamo ukupne društvene reforme i da idemo svojim euroatlanskim putem. I to je ono čemu mi stremimo, za šta se borimo i šta ćemo u konačnici ostvariti. Ja nimalo ne sumnjam u krajnji rezultat i želim da to bude što prije. Bosna i Hercegovina će ostati cjelovita država, demokratska država, država koja će biti članica Evropske unije i NATO saveza. Ja u to tako vjerujem da me ne zanimaju nikakve druge alternative“, rekao je Džaferović okupljenim u Domu kulture Janja.

„Janja je mjesto gdje smo mi prisutni kroz realizaciju različitih projekata i mjesto gdje su ljudi naviknuti da žive od svog rada. Ono što nas raduje da u ovoj regiji Janja prednjači sa preduzetničkim idejama“, kazao je ministar Ramić, koji je nedavno potpisao ugovore sa korisnicima novčanih sredstava u Doboj Istoku, a uskoro će to učiniti u Kotor Varoši.

Jedan od korisnika podrške u razvoju početnog biznisa je Selmedin Hendić iz Osmaka koji se obratio prisutnima u Domu kulture Janja.

„Trenutno se bavim mašinskom obradom metala. Izradom sklopova za poljoprivredne mašine i ostale vrste mašina što nam nije jedina ideja“, kazao je Hendić.

Nakon uručivanja ugovora, domaćini manifestacije u Janji, Samir Baćevac, delegat u Vijeću naroda entiteta RS, i Mustafa Gradaščević, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Grada Bijeljina, uručili su ministru Edinu Ramiću, “Zlatnu medalju Grada Bijeljine”, koja je najveće javno priznanje ove lokalne zajednice.