Izvoz jaja za preradu u EU otvara put izvozu drugih proizvoda

0

Odobrenje izvoza jaja za preradu i proizvoda od te namirnice značajno je za privredu jer predstavlja još jedan korak u liberalizaciji tržišta EU za jaja iz BiH, izjavila je Srni direktor Sektora privrede pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović.

Lalovićeva je istakla da to odobrenje otvara put za proizvode u čiji sastav ulaze domaća jaja jer do sada nije mogao da se izvozi nijedan proizvod koji u svom sastavu sadrži jaja, kao što su tjestenina, pekarski proizvodi i ostalo.

“To je značajan korak za privredu BiH”, istakla je Lalovićeva i dodala da se u ovom mjesecu očekuje prvi izvoz jaja za preradu u EU.

Lalovićeva je pojasnila da je BiH, izmjenom Uredbe Evropske komisije broj 798/2008, uvrštena u spisak zemalja iz kojih je od 14. septembra dozvoljen izvoz jaja “B” klase /jaja za preradu/ i proizvoda od jaja u zemlje EU.

Prema njenim riječima, stupanjem na snagu navedene izmjene Uredbe dozvoljen je i izvoz u EU mješovitih /kompozitnih/ proizvoda koji u sebi sadrže proizvode od jaja.

Lalovićeva je izrazila nadu da će vrlo brzo biti ispunjeni i svi uslovi za izvoz konzumnih jaja, što bi predstavljalo dodatni impuls proizvođačima u BiH, kako u pogledu širenja i modernizacije svoje proizvodnje, tako i mogućnosti izlaska na novo-staro tržište EU.