Izvoz drvne industrije i namještaja iz BiH pao za oko 13 posto

0

Poremećaji na tržištu uzrokovani pandemijom virusa korona značajno su uticali na drvoprerađivačku industriju u BiH čiji je izvoz u prvom polugodištu smanjen za oko 13 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Poslovanje se u većem broju kompanija, prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH (STK BiH), odvijalo otežano, a izvoz proizvoda (namještaja, rezane građe i elemenata, parketa i podova, ploča i furnira) u padu je u prvih šest mjeseci ove godine, osim građevinske stolarije i montažnih drvenih kuća.

“Ipak, ohrabruje činjenica da je u šestom mjesecu došlo do porasta izvoza za 13,2 posto u poređenju sa istim mjesecom lani” navodi se u analizi STK BiH.

Kada je riječ o proizvodima drvnog sektora i najznačajnijim tržištima, u prvom polugodištu ove u odnosu na isti period prošle godine zabilježen je pad izvoza u Njemačku 4,9 odsto, Italiju 44,7, Hrvatsku 10,1, dok je izvoz porastao prema Poljskoj 13,2 odsto, Švajcarskoj 12,1, Češkoj 16,4…

Pad je zabilježen i kod izvoza parketa i ostalog profiliranog drveta (44,2 odsto), proizvoda šumarstva (28,1), namještaja od drveta (14,1), ploča i furnira (16,8), rezane građe i elemenata (6,4), a porast izvoza kod građevinske stolarije (10,3) i montažnih drvenih kuća (8,1). 

Za šest mjeseci ove godine ukupan uvoz drvnog sektora bio je manji za 24,6 odsto nego u istom periodu 2019. godine.

“Iako se otvaranjem tržišta EU pokrenuo izvoz, bh. proizvođači su u velikoj neizvjesnosti kako će se izvoziti u narednom periodu i hoće li biti dovoljno narudžbi”, navode iz STK BiH.

Srna