Izraelci i Kinezi mjerkaju Aluminij

0

Sarajevski “Dnevni avaz” u utorak je objavio da se fondacija „M.T. Abraham“ koju vodi Amir Gross Kabiri, poduzetnik i vlasnik nogometnoga kluba “Hapoel” iz Tel Aviva, pojavila kao novi potencijalni kupac mostarskog “Aluminija”, koji je prekinuo proizvodnju zbog nagomilanih gubitaka i nerentabilnog poslovanja.

Citirajući neimenovani izvor iz Vlade Federacije BiH, u čijem je vlasništvu 44 posto udjela u “Aluminiju”, list tvrdi kako su predstavnici fondacije čije je sjedište u Parizu u tajnosti prošle sedmice boravili u Sarajevu gdje su se sastali s predsjednikom federalne vlade Fadilom Novalićem i pri tom potvrdili kako su zainteresirani za ulaganje u mostarsku tvornicu.

Navodno su zatražili da im iz uprave “Aluminija” dostave pokazatelje o poslovanju.

“Za sada se ne može precizno utvrditi koliko ozbiljno su zainteresirani za ulazak u ‘Aluminij’ i jesu li zaista ozbiljan potencijalni strateški partner koji može ponuditi konkretan plan za izlazak mostarskoga preduzeća iz teške krize, ili je možda riječ o kompaniji koja, poput švicarskoga ‘Glencorea’, želi brzi profit i jeftiniju struju“, kazao je za “Avaz” neimenovani dužnosnik entitetske vlade.

Fondacija djeluje u saradnji s kineskom industrijskom firmom „China Machinery Engineering Corporation“, a zapravo je ona ta koja ima bogato iskustvo u oblasti energetike i ima razgranate poslove po Evropi i svijetu.

U Vladi Federacije BiH planiraju nastaviti pregovore s firmom “WAQT Trade LLC” iz Dubaija koja je ranije iskazala interes za preuzimanje “Aluminija” odnosno kupovinu 44 posto državnog vlasničkog udjela i još 44 posto vlasništva koji je u rukama malih dioničara. Preostalih 12 posto u vlasništvu je hrvatske vlade.

“Glencore” je otpisan kao potencijalni partner, jer je taj britansko-švicarski konzorcij svako investiranje uvjetovao državnim garancijama za povoljnu cijenu struje, što su u vladi Federacije BiH ocijenili neprihvatljivim, prenosi Hina.