Izrael zbog rata ostao bez posla vrijednog 2 milijarde dolara

0

BP i naftna firma u vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata odložili su pregovore o kupovini 50 posto udjela u vodećem izraelskom proizvođaču prirodnog plina NewMed Energy, ocijenivši da je posao vrijedan 2 milijarde dolara previše riskantan dok bjesni rat u Gazi.

NewMed Energy je u srijedu rekao da su se sve tri kompanije složile “obustaviti razgovore” o ugovoru “zbog neizvjesnosti koju stvara vanjsko okruženje”.

BP i državna naftna kompanija Adnoc iz Abu Dhabija “ponovili su interes za predloženu transakciju”, dodaje se u saopćenju, ne navodeći pojedinosti pod kojim bi se pregovorima moglo nastaviti.

– Nije sigurno da će se razgovori nastaviti ili da će se sporazum postići u budućnosti, niti u pogledu uslova sporazuma, ako bude postignut – rekao je NewMed Energy.

BP je odbio komentirati sve osim potvrde sadržaja izjave NewMeda. Adnoc je odbio komentirati. Dionice NewMed Energyja pale su čak 7 posto u Tel Avivu.

Ovaj razvoj događaja naglašava utjecaj koji rat u Gazi ima na firme koje posluju na Bliskom istoku. Nekoliko zapadnih brendova, uključujući Starbucks, McDonald's, KFC i Pizza Hut, suočili su se s bojkotima u regiji od strane kupaca koji ih vide kao podršku ili veze s izraelskim ratom u Gazi.

BP je najavio predloženo ulaganje u NewMed Energy prije nešto manje od godinu dana kao dio plana za osnivanje zajedničkog pothvata s Adnocom za vađenje prirodnog plina u “područjima od zajedničkog interesa”, uključujući i istočni Mediteran.

Predložena transakcija naširoko je viđena kao dokaz produbljivanja finansijskih veza između Izraela i UAE nakon normalizacije diplomatskih odnosa 2020.

No, rat je zategao te veze, a UAE je više puta pozvao na “trenutni prekid vatre” u Gazi.