Izgradnja puta kroz povratnička naselja

0

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić u četvrtak je s gradonačelnikom Živinica Samirom Kamenjakovićem i načelnikom Općine Kalesija Seadom Džafićem potpisao sporazum o udruživanju sredstava za realizaciju putne infrastrukture na području Grada Živinice i općine Kalesija, kojim je definisani putni pravac koji prolazi kroz naselja Rainci Donji – Pedići – Tupkovć.

–  Gradimo put u mjestima koja su ljudi morali napuštati svoje domove tokom agresije. Završetkom ove dionice će biti skraćen put između Živinica i Kalesije i na taj način olakšan brži protok roba i usluga, kako za ova mjesta, tako i za druga koja su naslonjena na ova dva područja koja su primila veliki broj raseljenih – kazao je ministar Ramić.

Značajna sredstva za ovu namjenu su izdvojena iz dvije lokalne zajednice, Živinice i Kalesija.

– Ovo je samo nastavak dobre saradnje Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica s čelnicima Živinica i Kalesije. Podrška raseljenim osobama u njihovim trenutnim mjestima življenja bit će nastavljena – istakli su Džafić i Kamenjaković.

Provođenje zajedničkog projekta počet će u narednim danima, a završetak radova se očekuje do kraja tekuće godine. Zajedničkom saradnjom lokalnih zajednica i Federalnog ministarstva, bit će omogućeno lakše razvijanje i provođenje biznis ideja stanovnicima mjesta kroz koja će se graditi putna dionica, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.