Izgradili tri nova pogona, investicija od 25 miliona KM

0

U gračaničkoj poslovnoj zoni izgrađene su u skorije vrijeme tri tvorničke hale firme “Index“, građene po uzorima na one u najrazvijenijim zemljama svijeta.

Ovih dana dovršava se i “useljenje” najmodernijih mašina za obradu metala i izradu dijelova za najveće kompanije u Njemačkoj, Austriji, Norveškoj, Danskoj, ali i u Sjedinjenim Američkim Državama. Za sada je useljena prva hala i u njoj se radi punom parom.

Ovu gračaničku kompaniju decenijama uspješno vodi njen utemeljitelj Fahir Humić, a u kompaniji se radi mašinska obrada malih i velikih serija vrhunskog kvaliteta.

– Zahvaljujući savremenim tehnologijama i velikom iskustvu u obradi metala, možemo da odgovorimo i na proizvodnju najzahtjevnijih dijelova – navode iz ove kompanije.

Nakon što je od decembra prošle do posljednjih januarskih dana ove godine okončao preseljenje mašinskog parka i prateće opreme u prvu halu Humić ima razloga za zadovoljstvo.

Kako navodi, svjestan je da se kvalitetan, konkurentan i uz to precizan proizvod od nehrđajućeg metala, pretežno za farmaceutsku i prehrambenu industriju, može proizvesti u modernim halama, s iskusnim i educiranim kadrom i posvećenim radom uz savremen tehnološki proces.

– Uvijek sam nastojao u svemu biti na visini zadatka, bez improvizacija. To tražim i od svojih uposlenika. U posljednjih nekoliko godina uložena su znatna sredstva u nabavku modernih mašina i osavremenjivanje tehnološkog procesa. Mi radnike educiramo u našim pogonima. Uvijek kad sam u prilici, sugeriram i da je neophodna reforma našeg školstva. Badava je imati savremene mašine, proizvodne hale ako to nije kompatibilno s ljudskim resursima – istakao je Humić.

U razgovoru za “Dnevni avaz“ istakao je da se sve što se proizvede u pogonima “Indexa“ u stopostotnom procentu izvozi u Evropu i Ameriku.

Za izgradnju tri hale i mašinskog parka u posljednje tri godine Humić je uložio oko 25 miliona KM vlastitih sredstava, a ove godine za opremu će uložiti dodatna dva miliona maraka.

Građanima, naročito mladim Bosancima i Hercegovcima, poručio bih da ne treba da idu u Evropu. Evropa je ovdje, samo treba zasukati rukave, pratiti naučna dostignuća, biti odgovoran i raditi, poručio je Humić.