Izabrano novo Vijeće ministara

0

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici u Sarajevu, 14 mjeseci nakon općih izbora, potvrdio je imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH.

Od 42 poslanika sjednici je prisustvovalo njih 39. Većinom glasova, i to 29 za, protiv 9 i suzdržanih jedan poslanici Predstavničkog doma izjasnili su se za imenovanje Bisere Turković (SDA) za ministricu vanjskih poslova, Fahrudina Radončića (SBB) za ministra sigurnosti, Sifeta Podžića (DF) za ministra odbrane, Staše Košarca (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Vjekoslava Bevande (HDZ) za ministra finansija, Vojina Mitrovića (SNSD) za ministra prometa i komunikacija, Ankice Gudeljević (HDZ) za ministricu civilnih poslova i Josipa Grubeše (HDZ) za ministra pravde.

Imenovani su i zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Nedžad Branković (SDA), zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović (SDA), zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić (SDA), zamjenik ministra finansija i trezora BiH Hazim Rančić (SDA), zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić (HDZ), zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić (HDZ), zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Ljiljana Lovrić (HDZ), zamjenik ministra civilnih poslova Siniša Ilić (Ujedinjena Srpska) te zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić (SNSD). Ministarstvo odbrane jedino je koje ima dva zamjenika i oni kao i ministar moraju dolaziti iz različitih konstitutivnih naroda.

Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda, na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije (SNSD), imenovani su za zamjenike predsjedavajućeg.

Kako je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kazao na početku zasjedanja, iz SIPA-e je stigao izvještaj za Mlađena Božovića, kandidata za ministra za ljudska prava i sve provjere uspješno su okončane za ovog kandidata.

No, o Božoviću se nije danas glasalo jer s njim intervju nije obavila Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara, koja će to učiniti naknadno.

Ministri i zamjenici položili su svečanu zakletvu.