Iza firme koje je kupila dionice Binasa stoji Američka vlada

0

Početkom prošle sedmice znatiželju u javnosti izazvala je vijest da je američka kompanija Regulus Global kupila 33 posto dionica vogošćanskog “Pretisa” i 23 posto dionica bugojanskog “Binasa” u ukupnom iznosu od oko 15 miliona KM.

U razgovoru za Raport direktor bugojanskog Binasa Abaz Mandžuka, kaže da ni on ni uprava kompanije na čijem su čelu još nisu upoznali nove vlasnike dionica “Binasa”, ali Mandžuka ima informaciju da je riječ o kompaniji iza koje stoji Američka vlada.

– Prema sadašnjim zakonima ni Komisija za vrijednosne papire  a ni Sarajevska berza ne moraju otkriti imena kupaca ni naših ni bilo čijih drugih dionica. I ja sam prvobitno tu vijest saznao iz medija, ali imamo informacije da je riječ o kompaniji iza koje stoji  Američka vlada i to nas raduje – kaže Mandžuka.

Dalje, direktor bugajnskog “Binasa”, firme je faktički „dignuta iz mrtvih“ i sad bilježi ogromne pozitivne pomake u poslovanju, u činjenici da je američka firma povezana s Vladom SAD-a kupila i dionice  “Binasa”, vidi i kao potvrdu kvalitete svojih proizvoda, ali i kao nagovještaj budućeg ulaganja novih dioničara u proizvodne pogone i linije bugojanske firme.

– Ova kupovina naših dionica pokazuje da postoji interes za našim proizvodima i da je prepoznat kvalitet prvenstveno naših upaljača koji se redovno testiraju i imaju najviše ocjene kvalitete. Uvijek insistiram na kontroli kvalitete svih naših proizvoda, jer samo jednom nekom možete prodati nešto što nije u skladu s najvišim standardima i onda sami sebi zatvarate sva vrata – kaže Mandžuka.

Oni to, kaže, nisu dozvolili, uprkos ranijoj teškoj situaciji, a sada očekuju da novi dioničari uskoro posjete i Binas.

– Vjerujem, ukoliko žele profit i isporuku većih količina naših proizvoda, da će se odlučiti i na ulaganja što je dobro i za „Binas“ i za njih. Oni su kupili dionice od malih privatizacijskih investicijskih fondova koji nikada nisu ništa uložili, nego su samo čekali priliku da prodaju te dionice, a koju su i dočekali. Vjerujem da se s novim dioničarima otvara jedna nova priča koju smo mi s novom Vladom FBiH  već pokrenuli i koja daje sjajne rezultate, ali mi želimo ostvariti još veće – kaže Mandžuka za Raport.

Mandžuka dalje pojašnjava da kupovinom dionica nikako ne može biti ugroženo većinsko vlasništvo FBiH nad „Binasom“ koje iznosi 51 posto, a da  je trgovina s preostalih 49 posto dionica te kompanije na berzanskom tržištu apsolutno otvorena, slobodna i neovisna od kompanije.

– Potpuno sam ubijeđen da dolaskom firme iza koje stoji Vlada SAD-a može predstavljati pozitivan iskorak u našem poslovanju i budućem radu. Sigurno ćemo više informacija imati kada nas predstavnici te firme i posjete, jer očekujem i narudžbe i ugovore o našoj saradnji. Do tada mi ćemo nastaviti raditi na poboljšanju našeg cjelokupnog proizvodnog programa , zbog čega smo vjerujem i prepoznati kao poželjan partner – zaključuje Mandžuka za Raport.