Italijanski modni div s ozbiljnim proizvodnim planovima u BiH

0

Italijanski gigant za proizvodnju donjeg rublja i čarapa Kalcedonija (Calzedonia) očito ima ogromne planove za razvoj proizvodnje u BiH. Firma otvara fabrike u regionu a u Srbiji zapošljava 3.000 ljudi.

Kada je riječ o BiH, kompanija u agroindustrijskoj zoni Nova Topola u Gradiški gradi proizvodni objekat površine 11.000 m2 u kojem će biti zaposleno od 350 do 400 radnika.

Kalcedonija je u Novoj Topoli registrovala svoje preduzeće Ella Textile d.o.o. i odlučila se za greenfield investiciju i kupovinu 5 hektara zemljišta. Lokacijska dozvola već je izdata, a Italijani su već u pregovorima i sa izvođačima radova.

Zainteresovani za Prijedor

Osim toga, kako smo ranije pisali, ista kompanija je zainteresovana za izgradnju proizvodnog pogona u Prijedoru u kojem bi se, prema najavama, zaposlilo između 800 i 1.000 radnika.

Zainteresovanost Kalcedonije za ulaganja u Prijedoru potvrdio je ranije gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je najavio da bi se taj proizvodni objekat, na više od 25.000 kvadratnih metara, trebao graditi na području iza Aerodromskog naselja, na staroj cesti za Banjaluku.

Ovaj tekstilni gigant širom svijeta zapošljava 33.000 radnika. Bavi se proizvodnjom čarapa, donjeg veša, džempera i jakni, a namjera mu je da u proizvodne kapacitete u Prijedoru investira oko 25 miliona eura.

U Srbiji imaju 3.000 radnika

Ova kompanija u Srbiji ima tri svoje fabrike dok je u četvrtoj suvlasnika, a za proljeće ove godine najavljeno je otvaranje i pete tvornice. Kalcedonija u Srbiji zapošljava više od 3.000 ljudi.