Italijani u Prijedoru godišnje proizvedu više od milion dijelova obuće

0

Italijansko preduzeće “Nuti due” u Rasavcima kod Prijedora je osnovano 2007. godine a bavi se proizvodnjom donjih dijelova obuće.

– Ovo je primjer uspješnog investitora na našem prostoru koji je započeo proizvodnju sa dvadesetak radnika i jednom halom i svoje kapacitete su već dva puta širili. Trenutno rade na površini od oko 3.000 metara kvadratnih proizvodnog i skladišnog prostora i zapošljavaju 160 radnika i 40 sezonaca – istakao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je danas obišao ovo preduzeće.

On je dodao da je, prema uvjeravanju vlasnika, ovo jedina takva proizvodnja u BiH i jedinstvena je po kvalitetu i kvantitetu.

– Sa njima, kao i sa drugim proizvodnim pogonima, sarađujemo korektno i oni su danas kandidovali teme za razgovor vezane za uređenje prostora u kojem rade, kao iza rješavanje problema pronalaska tržišta uz dodatno proširenje proizvodnog prostora – dodao je Đaković.

Kako je kazao i ranije je bilo dosta angažmana da se u prijedorskim srednjim školama formira odjeljenje koje bi školovalo obućare.

– Naš princip u budućnosti biće baziran na tome da firme koje ovdje dolaze imaju doobuku i preobuku radne snage u pogonima koji funkcionišu i van Prijedora u drugim zemljama, a onda ćemo nastojati da se to sve involvira u gradu Prijedoru – rekao je Đaković.

Vlasnik firme “Nuti due” Marko Nuti novinarima je potvrdio da ovo preduzeće godišnje proizvede više od milion donjih dijelova obuće koje plasira na domaće i inostrano tržište.

– Namjera nam je da proširimo proizvodnju i povećamo broj zaposlenih. Trenutno izvozimo za Srbiju, Njemačku, Austriju, Italiju i ostale zemlje Evrope i van Evrope. Zbog velike ponude klijenti danas na tržištu traže proizvod koji je jako kvalitetan, precizan i dobro urađen. I mi stalno težimo tom kvalitetu i kvantitetu – rekao je Nuti.

Srna