Italija: Vlada odvojila 5,2 milijarde eura za banke u problemu

0

Italijanska Vlada odvojila je 5,2 milijardi eura za dvije banke za koje Evropska Centralna banka navodi da “propadaju ili će propasti”.

Italijanski premijer Paolo Đentiloni naveo je da je od ključne važnosti da se osigura da se ne naruši spori oporavak italijanske privrede “neadekvatnom” propasti banaka “Veneto” i “Banka popolare di Vićenca”.

Đentiloni je istakao da je postupak Vlade na vanrednom sastanku usmjeren na očuvanje “štediša, vlasnika računa, radnih mjesta zaposlenih u dvije banke te u korist ekonomije regiona”.

On je, takođe napomenuo da je od ključne važnosti da se održi “dobro stanje bankarskog sistema” koji se u Evropi smatra slabom tačkom u italijanskoj ekonomiji.

Dvije banke nalaze se u regionu Veneto na sjeveri Italije koji je jedan od najproduktivnijih u toj zemlji.

Spasitelji za dvije banke su se navodno već pojavili. Banca Intesa Sanpaolo, kako navode italijanski mediji, preuzima ove dvije finansijske institucije. Preciznije, milanska banka preuzet će samo dobre dijelove posrnulih banaka grupirane u “dobru banku” za simboličnu cijenu od jedan euro. 

Prije nekoliko dana EU je putem svog jedinstvenog mehanizma spašavanja (SRB) spasila španjolsku banku Banco Popular Español, a ova kreditna institucija je potom prodata većoj i zvučnijoj Banco Santander S. A.

Ministar ekonomije Pjer Karlo Padoan poručio je Italijanima da će situacija na šalterima banaka nakon vikenda biti normalna.