Italija privredi daje još 5,4 milijarde eura

0

Italijanska vlada odobrila je novi finansijski paket pomoći privrednicima pogođenim najnovijim restriktivnim merama u borbi sa epidemijom korona virusa, samo nekoliko sati pošto je registrovan novi dnevni crni rekord obolelih i skočio broj umrlih.

Kako prenosi Reuters, premijer Đuzepe Konte i ministar ekonomije Roberto Gualtijeri saopštili su u utorak na konferenciji za medije u Rimu da će za razne oblike pomoći privredi biti izdvojeno 5,4 milijardi eura, prenosi Tanjug.

– Vlada je donijela uredbu koja će obezbijediti hitnu kompenzaciju sektorima koji su trenutno u najtežoj situaciji – rekao je Konte.

Ranije je Ministarstvo zdravlja objavilo je da je prema posljednjim podacima, novooboljelih od korona virusa 21.994, a da je umrla 221 osoba, što je prvi put od sredine maja da je u jednom danu preminulo više od 200 ljudi.

Premijer Konte je u nedjelju naredio zatvaranje barova i restorana u 18 sati, potpuno zatvaranje gimnastičkih sala, kina i bazena, što je izazvalo proteste u zemlji.

Reuters dodaje da su istovremeno dok su Konte i Gualtijeri govorili u premijerovom kabinetu, oko 200 krajnjih desničara nedaleko od vlade, na Pjaca del Popolo, sukobilo s policijom.

– Razumemo patnje i ekonomske teškoće, ali nasilje se ne može opravdati i mislim da ga svi dobri italijanski građani ne mogu opravdati – rekao je Konte.

Reuters prenosi i procjene da nove mjere neće povećati planirani deficit BDP-a od 10,5 posto, a Gualtijeri tvrdi da italijanske javne finansije dobro stoje i da ovim novim mjerama neće biti ugrožene.