IT sektor donosi razvoj i nova radna mjesta

0

Razvoju IT sektora kao potencijalne strateške privredne grane  u Kantonu i BiH bio je tema razgovora premijera Kantona Sarajevo Edina Forte i predstavnika Bit alijanse  – udruženja koje okuplja 60 uspješnih IT kompanija na prostoru čitave Bosne i Hercegovine.

Saradnja Vlade Kantona Sarajevo  sa stručnjacima iz ovog sektora već postoji, a sada je ona unaprjeđena kroz nove ideje.

Jedna od njih je izgradnja velikog tehnološkog parka a kao moguća lokacija za ovu investiciju prepoznat je lokalitet Šipa koje Kanton Sarajevo, zajedno sa općinom Centar, želi ponuditi IT firmama za smještaj i rad.

“Slijedimo opredjeljenje ove Vlade da omogućimo implementaciju  dobrih i spremnih projekata. Drago nam je da i općine imaju slične interese i prepoznaju projekte koji artkuliraju  brži razvoj i zapošljavanje  a to razvoj IT sektora sigurno jeste.  Bit alijansa i firme koje okuplja  će svakako biti aktivni dio ovog procesa”, poručio je Forto.

Privredni grad  Skenderije  takođe  može postati  dinamična poslovna zona, a premijer Forto najavio otvaranje  javne rasprave o njegovoj prenamjeni, uz izuzetak sportskih i kulturnih sadržaja:

“Upravo veliki prostorni potencijal Skenderije, njena centralna lokacija i komunikacijska povezanost je važan resurs koji već godinama nije iskorišten i koji nikada nije u potpunosti  priveden krajnjoj namjeni. Mogućnosti su velike, i želimo, uz sve potrebne procedure, u naredne dvije godine dovesti Skenderiju u funkciju razvoja i zapošljavanja.”