Istorijski dan za arapski svijet: Prva misija na drugu planetu!

0

Ujedinjeni Arapski Emirati uspješno su lansirali sondu ka Marsu, koja se zove Hope (Nada). Ovo je istorijski trenutak jer je riječ o prvoj međuplanetarnoj misiji arapskog svijeta.

– Poletjeli smo. H2A, raketa koja nosi sondu Nada u svemir, lansirala je iz svemirskog centra Tanegashima u Japanu – objavljeno je u ponedjeljak na službenom Twitter nalogu Misije.

Dodaje se da je sonda Nada vrhunac „svakog pojedinačnog koraka koji su ljudi poduzeli kroz istoriju kako bi istražili nepoznate dubine svemira“.

Nada je iz japanskog svemirskog centra lansirana u nedjelju, nakon što je lansiranje ranije odgođeno zbog loših vremenskih uslova.

Nekoliko sati nakon polijetanja, svemirski centar Mohammed bin Rashid u Dubaiju uspostavio je dvosmjernu komunikaciju sa sondom.

Iz američke NASA-e su čestitali misiji.

Sonda Nada, projekt vrijedan 200 miliona dolara nazvan “Al Amal” na arapskom, trebao bi stići u orbitu Marsa u februaru 2021. i provest će jednu marsovsku godinu – što je 687 dana na Zemlji – proučavajući i prikupljajući podatke o atmosferi crvene planete.