Ispunio studentski san: Osnovao firmu i ušao u milionske investicije

0

Osnivanjem kompanije “Nucad” Bugojno, Elvir Nuhić, diplomirani inžinjer mašinstva ispunio je svoj san iz studentskih dana.

U januaru 2018. godine firma je osnovana sa ciljem kupovine proizvoda iz oblasti mašinske obrade, zavarenih konstrukcija i inženjerskih usluga u Bosni i Hercegovini i prodajom na austrijskom tržištu.

Zahvaljujući uspješnom poslovanju firme 2018., 2019. i 2020. godine, uspješne kompanije iz Austrije odlučuju se za intenzivnije zajedničko poslovanje sa firmom Nucad i rezultat toga je odluka otvaranja firme “Encad Engineering GmbH” u Austriji, s ciljem lakše prodaje proizvoda na austrijskom tržištu.

U ljeto 2021. godine donesena je zajednička odluka pomenutih kompanija za pokretanje proizvodnje u Srednjobosanskom kantonu. S tim ciljem, u decembru 2021. godine zaposlena su jos dva inženjera.

Naredni korak napravljen je u januaru 2022. godine, kada su poslani prvi radnici na obuku kod kupca u Austriju, a s ciljem sticanja znanja u proizvodnoj kompaniji na zapadu, a koja radi po najstrožijim evropskim standardima.

Od decembra 2021. godine do augusta 2022. godine, uloženo je u kompaniju oko 400.000 eura vrijednosti u mašinama i novcu. Trenutno firma Nucad broji 20 zaposlenih, posjeduje apkant prese, i radi po sistemu kvaliteta ISO 9001 : 2015, te tehničkim standardima EN 1090-2 i EN ISO 3834-2 za zavarene konstrukcije.

Jedan od glavnih faktora uspjeha firme ogleda se u tome što redovno organizuje edukaciju radnika u svim oblastima i tako stiče da uposlenici u svom segmentu budu profesionalni i adekvatni za posao koji obavljaju.

Profesionalnost, stručno osoblje i kvalitetan proces proizvodnje rezultirali su dobrim poslovnim uspjesima i dobivanjem certifikata za pomenute standarde. Nucad na tome nije stao, pa su trenutno dva radnika na specijalizaciji za tehnologa/inženjera zavarivanja na Institutu za Varilstvo u Ljubljani, piše Bugojno danas.

Učenicima srednjih škola u Bugojnu je omogućeno obavljanje stručne prakse u proizvodnom pogonu firme.

Buduće planirane investicije su kupovina hale površine 10.400 kvadratnih metara, u kojoj firma trenutno radi te nabavka još jedne CNC prese, lasera za sječenje i savremenog robota za zavarivanje, čime će se ukupni uloženi kapital povećati za 3 miliona eura.

Nucad je trenutno u potrazi za još 3 inženjera (za upravljanje ERP sistemom, laserom i robotom za zavarivanje), koji će ići na obuku u Austriju početkom januara.

Edukovani i zadovoljni radnici su kod nas na broju jedan, te zbog toga je odlučeno da se podijeli dobrovoljna jednokratna pomoć u iznosu od 1.080 KM svim uposlenicima.