Ispovijest milijardera: Kako se bankrot pretvorio u najbolju stvar koja mi se desila

0

Davno prije nego što sam postigao uspjeh kao osnivač Bridgewater Associatesa, danas najvećeg svjetskog hedge fonda, suočio sam se s nekoliko neuspjeha. Ali kroz svoje borbe uspio sam nakupiti stotine principa, prenosi CNBC Make It adaptiran dio najnovije knjige Raya Dalioa “Principles for Success” (Načela uspjeha).

Principi su načini suočavanja sa stvarnošću da biste dobili ono što želite od života – i oni su, više nego išta drugo, odgovorni za svaki uspjeh koji sam postigao u svom poslu i u ličnom životu.

U svojoj novoj knjizi “Načela uspjeha” dijelim pregršt principa po kojima živim, ali postoje tri, za koja vjerujem da su posebno bitna i koja mijenjaju život:

Mislite sami (za sebe) i pri tom budite radikalno otvorenog uma

To je moj prvi i najvažniji princip. Ako ne želite život koji usmjeravaju drugi i koji vas ograničava, morate se obavezati na dvije stvari: Odlučiti za sebe šta želite da radite i imati hrabrosti za to.

Osvrćući se na životno putovanje, sada vidim da je vrijeme poput rijeke koja nas vodi naprijed u naše susrete sa stvarnošću. Ti susreti zahtijevaju od nas da donesemo teške odluke. Ne možemo zaustaviti kretanje niz ovu rijeku i ne možemo izbjeći događaje. Njima možemo pristupiti samo na najbolji mogući način, prenosi Poslovni dnevnik njegove riječi.

Naići ćete na milione događaja koji će zahtijevati da donesete milione odluka. Kvalitet vašeg odlučivanja odrediće kvalitet vašeg života. Dobre odluke će vas nagraditi dobrim ishodima, a loše odluke će vam naštetiti.

Još od kad sam bio dijete trčao sam za stvarima koje sam želio. Pasti ću, ustati, trčati opet – i onda se opet srušiti. Svaki put kad sam pao, naučio sam nešto novo i postajao otvoreniji.

Takođe sam naučio da gledam probleme poput zagonetki koje bi mi donijele nagrade ako bih ih mogao riješiti. Zagonetka je bila „šta trebam raditi u ovoj situaciji sljedeći put?“, a nagrada koju bih dobio rješavanjem bio je princip koji će mi pomoći u budućnosti.

Snovi + stvarnost + odlučnost = uspješan život

Ako ostanete fokusirani na ostvarenje svojih snova, preuzmite odgovornost za razumijevanje stvarnosti koje utiče na vas i činite to odlučno, naučićete principe za uspješan život.

Ali samo vi možete odlučiti šta znači “uspješan život”. Možda želite biti poznati kao “najbogatija osoba na svijetu” ili možda želite živjeti pod palmom do kraja života.

Ono što želite zavisi od vas – sve dok ste srećni, zdravi i imate svoju vlastitu veliku evoluciju (istovremeno doprinoseći razvoju). Ali morate prigrliti stvarnosti koje dolaze putem koji ste odabrali, posebno teške.

U početku su mi stvarnosti – moji problemi, pogreške i slabosti – zadavali mnogo boli, ponajviše zato što sam se zaglavio u želji da ih nemam. Nakon nekog vremena, međutim, shvatio sam da je bol način na koji mi je život rekao da se moram osvrnuti na svoje stvarnosti i kako se najbolje nositi s njima.

Tada sam naučio sljedeći princip:

Bol + povratno razmišljanje = Napredak

Moj veliki neuspjeh dogodio se 1982. godine, kada sam se kladio na sve na krizu koja nikad nije nastupila. Tržišta su bila vrlo turbulentna i vjerovao sam da će američka ekonomija – zajedno sa svjetskom – otići u krizu.

Ovo je bio krajnje kontroverzan stav. Preuzeo sam veliki rizik i trgovao u skladu s tim. Ali bio sam potpuno u krivu. Berzom je zavladalo raspoloženje ‘bikova’, a tokom 18 godina američka ekonomija je uživala najveće neinflatorno razdoblje rasta u svojoj istoriji.

Izgubiti ovu okladu bilo je poput udarca u glavu bejzbol palicom. Bankrotirao sam i morao sam posuditi 4.000 dolara od oca samo da platim porodične račune. Zbog gubitaka bio sam prisiljen da otpuštam ljude za koje sam toliko brinuo – sve dok moja kompanija nije ostala sa samo jednim zaposlenim: sa mnom.

To što sam pogriješio – a posebno toliko javno pogrešio – bilo je nevjerovatno ponižavajuće i koštalo me gotovo svega što sam sagradio u Bridgewateru.

Ali gledajući unazad, taj je neuspjeh bio jedna od najboljih stvari koja mi se dogodila. Dao mi je poniznost koja mi je bila potrebna za uravnoteženje svoje agresivnosti i preusmjeravanje razmišljanja s “ja sam u pravu” na pitanje “kako znam da sam u pravu?”

To ćete doživjeti u nekom trenutku svog života. Možete izgubiti nešto za što mislite da bez toga ne možete živjeti. Ili zadobijete strašnu bolest ili povredu. Možda će vam se karijera raspasti pred očima. Možda mislite da vam je život uništen i da nema načina da idete naprijed.

Ali proći će. Uvijek postoji najbolji put naprijed, iako ga možda ne vidite odmah. Morate se samo smiriti i potrošiti vrijeme na razmišljanje kako biste ga pronašli.