Isplaćeno pet miliona KM za kapitalne investicije u poljoprivredi

0

Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske isplatila je danas pet miliona KM za kapitalne investicije u poljoprivredi za ovu godinu za 860 korisnika.

“Sredstva su isplaćena iz Kompenzacionog fonda i dio su mjera Vlade Republike Srpske i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za podršku poljoprivrednoj proizvodnji”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

U saopštenju se navodi da se najveći dio novca odnosi na ulaganja, odnosno sufinansiranje kupovine traktora i priključaka za šta je izdvojeno 3,4 miliona KM, dok je za investicije u skladištenje i preradu poljoprivrednih proizvoda izdvojeno 564.162 KM, za opremu u stočarskoj proizvodnji 377.011 KM, a za sadnju višegodišnjih zasada 233.667 KM.

Isplaćeni su i podsticaji za ulaganja u navodnjavanje, izgradnju plastenika, nabavku protivgradnih mreža, nabavku junica tovnih rasa i izgradnju objekata u stočarstvu.

Iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske podsjećaju da su svi podneseni zahtjevi za kapitalne investicije odobreni s željom da se pomogne poljoprivrednicima u uslovima otežanog poslovanja usljed pandemije virusa korona.