Iran pozvao međunarodne kompanije da učestvuju u naftnim i plinskim projektima

0

Iran je objavio listu 29 velikih stranih kompanija kojima je odobreno učešće na javnim pozivima za projekte u naftnom i plinskom sektoru nakon ukidanja međunarodnih sankcija

Nacionalna iranska naftna kompanija raspisaće javni poziv za projekte istraživanja i proizvodnje na naftnim i plinskim poljima u Iranu, objavila je u utorak služba za odnose s javnošću iranskog naftnog ministarstva Shana.

Poziv na konkurs upućen je na adrese 29 inostranih kompanija koje su ocijenjene “kvalifikovanim i vjerodostojnim” za učešće u tom procesu, navodi se u saopćenju.

Od evropskih kompanija na listi su britansko-holandski Shell, talijanski ENI, francuski Total, ruski Gazprom i Lukoil te holandski Schlumberger.

Od kompanija iz Azije na listi se nalaze kineski CNPC i Sinopec International, japanski Mitsubishi Corporation i Japan Petroleum Exploration, malezijski Petronas i južnokorejski Korea Gas Corporation i Posco Daewoo.

Prošlo je gotovo godinu dana od stupanja na snagu sporazuma Irana i vodećih svjetskih sila o ukidanju međunarodnih sankcija pod uslovom da Teheran ograniči razvoj nuklearnog programa.

Posljednjih mjeseci Teheran je već sklopio niz preliminarnih sporazuma s međunarodnim kompanijama, podsjeća AFP.

U novembru je tako Total sklopio preliminarni sporazum o projektu razvoja plinskih polja u Južnom Parsu u Perzijskom zaljevu, u vrijednosti 4,8 milijardi dolara. Sredinom decembra Teheran je potpisao i memorandum o razumijevanju s ruskim Gazpromom o razvoju dva velika naftna polja, te tri sa Shellom, vezano za ispitivanje izvedivosti razvoja značajnih naftnih i plinskih polja.