Investicija sarajevske firme koja je u velikom usponu: Vlastitom strujom napajat će strojeve

0

Kompanija Praktik d.o.o. angažovala je Hifa-Oil, sektor Euro Solar, za izgradnju fotonaponske elektrane za vlastite potrebe.

Riječ je o izvozno orjentisanoj kompaniji u oblasti metalske industrije koja je u velikom usponu.

U svrhu izrade ovog projekta objektu fotonaponske elektrane Praktik, kompanija Hifa-Oil se odlučila za fotonaponsku opremu renomiranih proizvođača Huawei i Longi.

U ovom slučaju korišteno je 720 panela kompanije Longi snage 450 Wp, ukupne instalirane snage 324Kw, te inverteri proizvođača Huawei 100KTL i 60KTL.

Kvalitetno rješenje koje podrazumijeva konstrukciju koja je korištena za postavljanje solarnih panela na krovne površine elektrane Praktik zadovoljava sve zakonom propisane regulative koje ne omogućavaju da se višak energije predaje u mrežu u smislu postojanja prosumera.

Odlukom o izgradnji fotonaponske elektrane kompanija Praktik umanjila je troškove i ostvarila ogromne uštede koje se odnose na smanjenje potrošnje električne energije do čak 50 posto.

Kompanija u velikom usponu

Inače, firma Praktik je osnovana 1998. godine. Osnovna djelatnost je proizvodnja INOX i čeličnih dijelova za industriju namještaja kao i drugih čeličnih podkonstrukcija.

U svom novom objektu od 3.600 m2 ima sve uslove za kvalitetnu proizvodnju na zadovoljstvo svojih kupaca iz Evrope.

Prema podacima BiznisInfo.ba, kompanija stalno raste, naročito posljednjih godina.

Lani je imala prihode od oko 11,5 miliona KM. Broj radnika je u konstantnom usponu i lani je iznosio 150.