Investicija od milion KM: Aerodrom Tuzla gradi carinski terminal za skladištenje avio-goriva

0

Pored proširenja i rekonstrukcije postojećih kapaciteta Međunarodni aerodrom Tuzla realizuje još jedan projekat. Riječ je o izgradnji carinskog terminala za skladištenje avio goriva DŽET A1. U ovu investiciju bit će uloženo oko milion KM, piše RTVTK.

Međunarodni aerodrom Tuzla je još prošle godine dobio licencu za obavljanje djelatnosti snabdijevanja gorivom aviokompanija i aviona gorivom DŽET  A1. Bio  je potreban carisnki terminal za  skladištenje goriva koji Međunarodni aerodrom nije imao.

“Da bi to obavljali morali smo zaraditi ogromna sredstva. S obzirom na povećanje broja operacija i potrošnje goriva primorani smo da izgradimo carinski terminal”, izjavio je Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Dobijena je urbanistička dozvala i radovi su počeli.  Planom izgradnje završetak radova se očekuje početkom marta naredne godine.

“Investicija se procjenjuje na oko milion KM. Mi ćemo to investirati iz vlastitih sredstava, odnosno obrtnih sredstava koje potražujemo od Wizz Air-a tako da ćemo sa 27. martom biti u mogućnosti da snabdijevamo aviokompanije i avione  gorivom iz našeg skladišta. A za nas je to jako bitno jer nećemo morati unaprijed plaćati PDV”, pojašnjava Karasalihović.

Pregled i kontrola kvaliteta goriva vršit će se u novoizgrađenoj laboratoriji Međunarodnog aerodroma Tuzla.

A da bi sve bilo po ekološkim standardima tankovi sa gorivom će biti smješteni na gumenim površinama. Ukoliko dođe do curenja u njih će se ulijevati gorivo, a nakon toga u separatore. Izgradnjom ovog terminala bit će zadovoljene ekološke norme propisane zakonom BiH.