Intesa Sanpaolo banka odustala od povezivanja sa Generalijem

0

Druga po veličini italijanska banka Intesa Sanpaolo odustala je od planiranog povezivanja s tamošnjim osiguravateljskim divom Generalijem, ističući kako time svojim dioničarima ne bi stvorila dodanu vrijednost.

“Menadžment je dovršio procjenu… i ne vidi prilike koje bi ispunile zacrtane kriterije opcija za rast grupe”, objavila je Intesa Sanpaolo banka.

U banci su među kriterijima za potencijalne opcije spajanja i akvizicija izdvojili stvaranje vrijednosti za dioničare i zadržavanje jedne od najsnažnijih kapitalnih osnovica u talijanskom bankarskom sektoru, prenose agencije.

Spajanjem najveće italijanske banke u segmentu poslovanja s građanima i diva tamošnje osiguravateljske industrije Generalija nastao bi italijanski finansijski gigant s tržišnom kapitalizacijom od približno 60 milijardi eura.

Promjene u upravi Generalija i politička slabost u Rimu proteklih su mjeseci pomogli potpirivanje glasina o povezivanju, a iz medijskih se izvještaja dalo naslutiti da bi među zainteresiranima za italijanskog osiguravatelja mogli biti i francuska AXA, njemački Allianz i švicarski Zurich Insurance Group. Međutim, AXA je početkom prošle sedmice objavila da ne razmišlja o značajnijim transakcijama, uključujući i Generali.

Assicurazioni Generali, čiji je najveći dioničar utjecajna investicijska banka Mediobanca, po mišljenju italijanske vlade je strateška kompanija jer drži goleme udjele italijanskih državnih obveznica. Nakon Intesinog odustajanja mogli bi postati ranjiva meta za strana preuzimanja, napominje Reuters.

Pod pritiskom bi se mogla i naći Intesa Sanpaolo, zato što je ulagačima sedmicama davala povoda za nagađanja o njenoj strategiji da bi u konačnici odustala.

Prošlog mjeseca Intesa je objavila da istražuje moguće povezivanje s Generalijem i to nakon što su ju mediji primorali da otkrije svoje namjere, podsjeća Reuters.

U pokušaju da utiša tržišna nagađanja, Intesin izvršni direktor Carlo Messina početkom februara izjavio je da banka neće žrtvovati snažni kapitalnu osnovicu ni izdašnu dividendu zbog takve transakcije.

Osim obećanja ′organskog′ rasta u skladu s planom od 2014. do 2017., iz Intese su objavili i da će nastaviti širiti poslovanje u segmentu upravljanja imovinom i razvijati segment neživotnih osiguranja u istoj mjeri kao i onaj životnog osiguranja.

Dioničari Intese mlako su reagirali na zamisao o spajanju, pa je cijena njenih dionica pala za 16 posto nakon objave da je banka zainteresirana za povezivanje s Generalijem. Dionice osiguravateljskog diva u istom superiodu su pak ojačale tri posto.