INTERVJU / Ibro Osmanović: BBI Banka u znaku pozitivnih poslovnih ostvarenja

0

Ibro Osmanović, član Uprave Bosna Bank International d.d. Sarajevo za poslovanje s pravnim licima, za Biznisinfo govori o značajnim pozitivnim poslovnim ostvarenjima BBI Banke u protekloj godini, segmentiranom finansiranju korporativnih klijenata – srednjih i velikih preduzeća te na koji način ova finansijska institucija pruža značajnu podršku razvoju domaće bh. privrede.

U jednom od nedavnih intervjua kazali ste da je cilj banke biti prvi izbor pri odabiru banke partnera kod korporativnih klijenata te da planirate usmjerenje na još intenzivnije finansiranje klijenata kako biste se pozicionirali među top pet banaka na tržištu. Idete li u tom pravcu?

Od samog početka, cilj BBI Banke za poslovanje s pravnim licima je bio postati prvi izbor partnera kod korporativnih klijenata – srednjih i velikih preduzeća te se pozicionirati među vodećih pet banaka na tržištu. Drago mi je što mogu potvrditi da smo u potpunosti posvećeni ostvarenju tog cilja.

Od tada, pa do danas, intenzivno radimo na jačanju našeg portfelja korporativnih klijenata i proširenju ponude finansijskih proizvoda i usluga koje pružamo. U tom smislu, fokusiramo se na prilagođenu ponudu prema potrebama naših klijenata, pružajući im sveobuhvatnu podršku i rješenja koja im omogućuju da ostvare svoje poslovne ciljeve.

Ibro Osmanović, Član Uprave Bosna Bank International d.d. Sarajevo

Sa aspekta prednosti za naše korporativne klijente, nastavljamo predano raditi vođeni najvišim standardima, kako bismo domaćim privrednicima omogućili ostvarenje njihovih stvarnih potreba, kroz partnerski pristup u privrednom razvoju, što je ujedno i osnova islamskog bankarskog sistema, koji je u srži našeg poslovanja.

Vjerujem da zahvaljujući stručnosti, znanju i primjeni najboljih praksi, BBI Banka može pružiti kvalitetna poslovna rješenja odnosno imamo sve potrebno da adekvatno odgovorimo na potrebe u svim privrednim sektorima. Ukratko, BBI Banka je idealna kombinacija lokalnih i međunarodnih standarda, što omogućuje našim klijentima direktni i efikasan pristup procesima donošenja odluka. Zahvaljujući ovakvom pristupu BBI Banka je najbrže organski rastuća banka na bh. tržištu.

Na koje načine BBI Banka podržava lokalnu privredu i klijente i osigurava im sredstva potrebna za oporavak, razvoj i unaprjeđenje poslovanja?

Naše poslovanje je usmjereno na podršku domaćoj privredi i klijentima kroz pružanje različitih finansijskih proizvoda i usluga koji im omogućuju rast, oporavak i unaprjeđenje poslovanja.

Kao banka fokusirana na projektna finansiranje, BBI Banka je prepoznatljiva na tržištu po svojoj ekspertizi i angažmanu u kapitalno intenzivnim projektima. Na ovaj način BBI Banka pruža  podršku dugoročnim projektima, poput izgradnje infrastrukture, energetskih postrojenja, industrijskih kompleksa ili investicija u razvoj nekretnina.

Naš partnerski pristup klijentima omogućava nam da svakom projektu pristupamo s posebnom pažnjom i brigom, kako bismo zajedno s našim klijentima ostvarili uspješne rezultate. Uz projektno finansiranje, BBI Banka također aktivno radi na finansiranju krajnjih korisnika, čime doprinosimo daljem razvoju i rastu privrede u Bosni i Hercegovini. Ovaj vid finansiranja  igra ključnu ulogu u ekonomskom razvoju kroz finansiranje građevinskih projekata i drugih kapitalnih inicijativa koje mogu donijeti dugoročne koristi društvu.

BiH ima značajan potencijal za nastavak rasta i razvoja, a mi kao banka smo spremni odgovoriti na sve dobre projekte i pružiti potrebnu potporu našim klijentima u ostvarivanju njihovih poslovnih ciljeva.

Nudite različite linije finansiranja za privredne subjekte u kojima dio ili cijelu profitnu maržu subvencioniraju kantonalna ministarstva privrede ili lokalne zajednice. Kakav je interes privrednika za ove linije finansiranja i kakvi su dosadašnji rezultati ovih linija?

Kroz brojne BBI linije finansiranja u saradnji sa Svjetskom bankom, ali i lokalnim zajednicama, koje privrednicima omogućavaju povoljna sredstva, te savjetovanje i podršku u razvoju strategija, radimo na osiguravanju sredstava potrebnih za različite potrebe naših klijenata. Upravo su finansijske linije koje realiziramo kao javno-privatna partnerstva gdje ministarstva ili Kantoni regresiraju profitnu maržu, a Banka obezbjeđuje sredstva,  pokrenuli novu dinamiku na tržištu, otvorena su nova radna mjesta, a povećanje proizvodnih kapaciteta naših klijenata generiralo je i rast izvoza. Interes privrednih subjekata je bio značajan, a dosadašnji rezultati pokazuju pozitivan utjecaj ovih linija na razvoj bh. preduzeća, kao i podsticaj za pokretanje novih.

Naglašavam da već četvrtu godinu zaredom BBI banka i Ministarstvo privrede KS provode dugoročne mjere podrške poduzetnicima KS te malim i srednjim poduzećima u hrabrijem poslovanju i ulaganju u razvoj novih proizvoda ili usluga. Samo za 2023/2024. Banka je osigurala 23,5 miliona KM, dok je subvencija Ministarstva privrede KS za profitnu stopu bila 1,5 miliona KM. To znači da korisnici ovog načina finansiranja dobivaju sredstva s profitnom maržom od nula posto.

Da li naši privrednici imaju ideja i hrabrosti za nove projekte i koriste li dovoljno banke kao partnere za finansiranje tih ideja?

Imamo povjerenja u poduzetnički duh naših privrednika te smatramo da posjeduju ideje i hrabrost za nove projekte. Međutim, prepoznajemo potrebu za jačom saradnjom između privrednika i banaka kako bi se ti projekti realizirali. Kontinuirano radimo na jačanju partnerstva s našim klijentima i pružanju podrške u realizaciji njihovih ideja. Kao banka koja posluje u skladu s islamskim principima naš strateški pristup klijentima je partnerski, te svakom projektu pristupamo s posebnom pažnjom i podrškom da krajnji rezultat bude uspješan.

Šta su vaša očekivanja kada je riječ o profitnim stopama, što svakako najviše interesuje klijente?

Kada je riječ o stopama, naša očekivanja su da će se zadržati na stabilnom nivou, uz blage oscilacije u skladu s tržišnim trendovima. Svjesni smo da su visine stope važan faktor za naše klijente, stoga kontinuirano pratimo tržišne uslove kako bismo im pružili uslove finansiranja koji im najviše odgovaraju.

Već ranije smo spomenuli da u svojoj ponudi imamo linije finansiranja koje su proizvod javno-privatnog partnerstva u okviru kojih bh. privrednici mogu dobiti sredstva po stopama od nula posto.

Bankarstvo prolazi kroz intenzivnu transformaciju. Koje trendove i izazove vidite u narednom periodu pred bankama?

Bankarstvo se neprestano transformira, a ključni trendovi u narednom periodu uključuju digitalizaciju, personalizaciju usluga, regulatorne promjene i jačanje konkurencije. Izazovi se javljaju u smislu prilagođavanja novim tehnologijama, pružanju sigurnih finansijskih usluga i osiguranju konkurentnosti na tržištu, te zadržavanju kvalitetne radne snage.

Najavili ste i novo izdanje Sarajevo Business Foruma. Šta nas očekuje ove godine?

Sarajevo Business Forum je najznačajniji društveno odgovorni projekat BBI Banke.

Kroz 13 godina svog postojanja ‘Sarajevo Business Forum’ je postao poznat kao jedan od vodećih poslovnih događaja u regiji jugoistočne Evrope. Za ovogodišnje izdanje planirani su brojni paneli od kojih posebno ističemo modalitete uspješne saradnje kao i načine poticanja i privlačenja poslovnih investicija s ciljem bržeg ekonomskog razvoja. Razgovarat će se i o modelima javno-privatnog partnerstva i ulaganja u ključna infrastrukturna područja, ali i o boljoj regionalnoj saradnji s ciljem stvaranja prosperitetnije budućnosti,

Ovogodišnje izdanje Sarajevo Business Foruma donosi priliku za razmjenu ideja, iskustava i poslovnih mogućnosti. Očekujemo inspirativne diskusije, nova partnerstva i podsticajne ideje koje će doprinijeti daljem razvoju poslovanja u regiji.  Planirani su zanimljivi paneli na kojima ćemo razgovarati o  regionalnoj saradnji i mogućnostima investiranja u zapadni Balkan, povezivanju i olakšavanju prekogranične trgovine. Jedan od panela bit će posvećen željezničkoj infrastrukturi i njenoj modernizaciji kako bi smanjili ugljenični otisak. Turizam je uvijek aktuelna tema, ali ove godine fokus ćemo staviti na zdravstveni turizam i njegov utjecaj na povećanje  ekonomskih aktivnosti u regionu. Sarajevo Business Forum održat će se od 21. do 23. maja i ovom prilikom pozivam domaće privrednike da nam se pridruže na 13. izdanju SBF-a.