Institut IGH nadzire izgradnju TE Banovići

0

Hrvatska kompanija Institut IGH je kao član zajednice ponuditelja, u kojoj su još STEAG Energy Services i SGS Beograd potpisao ugovor s Rudnicima mrkog uglja (RMU) Banovići o nadzoru nad izgradnjom Termoelektrane Banovići, a vrijednost tog ugovora je 7,15 miliona eura, izvijestili su u utorak iz IGH.

Riječ je o ugovoru o nabavci usluga nadzornog organa – inženjera – nad implementacijom ugovora o inženjeringu, nabavci i izgradnji – EPC za Termoelektranu Banovići, blok 1-350 megavata (MW) koji je sklopljen nakon provedenog otvorenog postupka javne nabavke, ističu iz Instituta IGH.

Kako navode, ugovor o nadzoru zasnovan je na principu ‘ključ u ruke’, njegova je vrijednost 7,15 miliona eura i odnosi se na usluge iz tri grupe poslova – revizije projektne dokumentacije EPC ugovora, nadzora nad izvođenjem radova na gradilištu i nadzora nad proizvodnjom postrojenja i opreme u radionicama te isporukom opreme za Termoelektranu Banovići, u Bosni i Hercegovini. 

Institut IGH je angažiran za usluge revizije projektne dokumentacije, stručni nadzor nad izvođenjem građevinskih radova i dijela poslova QA/QC nad montažom čeličnih konstrukcija na gradilištu.

Rok izvršenja ugovora je 40 mjeseci, a svrha mu je osiguravanje kvalitetnog praćenja realizacije projekta i provođenje svih kontrola i ispitivanja ugrađenih materijala i opreme u postrojenje novog bloka, kako bi se postigao visoki standard i kvaliteta izvođenja radova odabranog izvođača Dongfang Electric Corporation Limited DEC iz Kine, ističu iz IGH.

Ukupna vrijednost investicije u RMU Banovići iznosi 412,4 miliona eura, zaključuje se u saopćenju.

Inače, IGH je vodeća projektantska i konsultantska kompanija koja se bavi istraživanjem i razvojem u graditeljstvu. Kakon navode na web stranici kompanije, gotovo da nema niti jednog objekta, ceste, tunela ili mosta u Hrvatskoj za koji upravo IGH nije radio projektiranje ili nadzor, kontrolirao kvalitetu gradnje, izrađivao studije ili davao stručna mišljenja i vještačenja. Osim sudjelovanja u svim većim graditeljskim projektima u Hrvatskoj, IGH je snažno prisutan i u zemljama regije, između ostalog i u BiH.