Inflacija u Njemačkoj prekoračila pet posto

0

Godišnja inflacija u Njemačkoj u novembru je premašila pet posto, prvi put u nekih 29 godina, pokazali su u ponedjeljak podaci državnog statističkog ureda.

Potrošačke cijene u Njemačkoj porasle su za 5,2 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, objavio je Destatis u prvoj procjeni.

U oktobru porasle su 4,5 posto.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi u EU kako bi se omogućila usporedba među zemljama pokazuje rast cijena za 6,0 posto u odnosu na prošlogodišnji novembar.

U usporedbi s oktobrom potrošačke cijene u najvećoj evropskoj ekonomiji u novembru su pak kliznule za 0,2 posto, pokazuju preliminarni podaci Destatisa.

Glavni je pokretač inflacije posljednjih mjeseci nagli rast cijena energenata u uvjetima oporavka globalne ekonomije od koronakrize.

Računi domaćinstava za potrošnju energije u novembru su tako bili viši za 22,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju preliminarni podaci.

Skok inflacije u Destatisu pripisuju rastu cijena povezanom s nestašicom sirovina i uskim grlima u opskrbi i s uvođenjem poreza na emisije CO2 početkom godine.

Viša stopa inflacije odražava i nisku poredbenu osnovicu u drugoj polovini 2020. godine, kada je vlada privremeno snizila stopu poreza na dodanu vrijednost kako bi poduprla potrošnju u koronakrizi. Od početka ove godine ponovo su na snazi redovne stope PDV-a.

Ekonomisti očekuju nižu stopu inflacije od početka iduće godine budući da će taj faktor otpasti.

Ekonomski savjetnici vlade u Berlinu nedavno su objavili da bi stopa inflacije u 2022. trebala pasti na 2,6 posto.

Kretanje inflacije važan je pokazatelj Evropskoj centralnoj banci (ECB) pri kreiranju monetarne politike. Za 19 zemalja eurozone koje koriste zajedničku evropsku valutu ciljaju godišnju inflaciju od dva posto, podsjeća Dpa.

Hina